Nyheter:
Forsvarssjefen løp med veteraner og olympiere
– Ideen var å få en «inspirasjonsboost».
Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Tirsdag morgen løp forsvarssjef Eirik Kristoffersen sin faste runde i Oslo, men denne gangen hadde han med seg flere veteraner og toppidrettsutøvere fra programmet «Neste steg Norge».
– Det er mye artigere å springe når vi er flere sammen, sier Kristoffersen til Soldatnytt.
Han forteller at de sprang den runden han pleier å ta. Den er ni kilometer lang og mot slutten går den ned Slottsplassen og mot Operaen. Kristoffersen pleier å løpe litt tidligere på morgenen. Denne gangen sprang de klokken syv.
– Jeg stiller gjerne opp på det flere ganger, også hvis dere skal være med ut å springe.
– Hva sier gardistene når du kommer over Slottsplassen?
– Nå har det jo vært så mørkt, men i sommer så var det jo mange som så at jeg sprang der, og noen gikk faktisk opp i grunnstilling, men de fleste smiler til meg når jeg løper forbi. I sommer så var det noen – og det fikk jeg høre fra gardistene selv – som visste at jeg kom, men de bytter jo folk hele tiden.
Løp sammen med «Neste steg Norge»
«Neste steg Norge» er et samarbeid mellom Forsvarets veterantjeneste, Forsvarets høgskole og Olympiatoppen. Fra Olympiatoppen deltok blant annet skøyteløper Hege Bøkko og langrennsløperne Eirik Brandsdal og Mari Eide.
– Ideen bak å løpe med forsvarssjefen i dag var å få en «inspirasjonsboost», sier Saira Basit, visedekan ved Forsvarets høgskole.
– Han er en veldig sporty type har jeg inntrykk av. Har hørt at folk har blitt i bedre form av å løpe på tur med han. Så jeg spurte han om han kunne tenke seg å stille opp og holde et arrangement som fungerer nå som det er pandemi.
– Hva synes du om tempoet?
– Han holdt jo tempo. Også skjønte jeg at vi begynte litt senere enn han vanligvis gjør så han har endret timeplanen sin for oss. Det setter vi veldig stor pris på.
Flere workshoper
Hun forteller at «Neste steg» handler om å gi litt tilbake til de som yter mest for landet med det norske flagget. Derfor er toppidrettsutøvere og forsvarsansatte satt i samme kategori.
– Det er en gruppe som sitter på helt spesielle evner og talenter, sier hun.
– Så har de hatt en yrkeskarriere med fullt fokus på hva de gjør hver dag og oppnå målene de skal. Men så har vi sett at det kan oppstå et lite tomrom når man forlater den intensive karrieren og at man ikke klarer å sette helt ord på hva man kan.
– Så det handler om å gi en bevissthet rundt hvordan man kommuniserer sin egen kompetanse.
De siste dagene har de hatt flere workshoper.
– Vi ønsker å styrke selvtilliten. Vi tenker også at det er fint format der folk møter hverandre, det viktigste her er nettverksbygging. Man får bygd opp et nettverk, også får man en mentor i ett år. Det åpner også dører. Mentoren skaffer deg ikke jobb, men åpner dører, sier hun.
– Undervurderes
Forsvarssjef Eirik Kristoffersen roser programmet.
– Alle sammen er vant med å trene hardt - i lukkede miljøer. Og så skal de ut i arbeidslivet. Da er spørsmålet, hva kan de egentlig? Så mener både jeg og de som driver programmet at utøverne og soldatene har veldig mye kompetanse. Men de er ikke klar over hva slags kompetanse de egentlig har.
– Jeg tror ofte vi undervurderer hvor mye potensiale det er i soldater og toppidrettsutøvere.