Meninger

I DIALOG: Forsvarssjef Eirik Kristoffersen under et møte med de siste soldatene som kom hjem fra Afghanistan i august.
I DIALOG: Forsvarssjef Eirik Kristoffersen under et møte med de siste soldatene som kom hjem fra Afghanistan i august.

Klart språk

Jeg minner meg ofte på at jeg skal snakke slik at min mor og mine døtre forstår hva jeg prøver å si, uten at jeg på noen måte undervurderer dem, skriver forsvarssjefen.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens meninger. Send inn kronikker og debattinnlegg til Forsvarets forum her.

Mannskapsavisa og Forsvarets Forum feiret 75 år fredag 26. november.

Jeg var invitert som gjest og holdt et kort innlegg om viktigheten av åpenhet, debatt og kritisk tenkning for utviklingen av Forsvaret.

I innledningen til mitt innlegg takket jeg en av dem til stede for den ganske tøffe medietreningen han ga meg da jeg var kadett på Krigsskolen på begynnelsen av 1990-tallet. Rådet hans til meg, etter at jeg hadde rotet meg bort under medietreningen, var at jeg måtte snakke så folk forstod. Helt konkret var det at jeg måtte snakke som når jeg snakket med moren min.

Unngå faguttrykk

Jeg tolket det absolutt ikke som et råd basert på fordommer, men et klart råd om å snakke et klart språk. Jeg har tatt med meg det rådet. Både moren min og barna mine er svært oppegående, de er mennesker jeg beundrer. Allikevel tenker jeg ofte i møte med media at jeg må unngå å bruke faguttrykk, jeg må unngå militære forkortelser, engelske uttrykk - alt det fagmilitære som Forsvaret er fullt av.

Derfor brukte jeg meg selv som eksempel og sa at jeg ofte minner meg på at jeg skal snakke slik at min mor og mine døtre forstår hva jeg prøver å si, uten at jeg på noen måte undervurderer dem.

De er både samfunnsinteresserte, og har god innsikt i Forsvaret. Det hjelper meg likevel å tenke på dem når jeg møter media. Derfor var det meg selv jeg snakket om, min mor Anna og mine døtre Elisabeth og Victoria. Det er helt konkret dem jeg tenker på, totalt uten fordommer.

Motsatt tolkning

Vilde Skorpen Wikan var til stede under den samme middagen. Hun har skrevet et leserinnlegg i Forsvarets Forum der hun refererer til meg, og jeg sitter nå med inntrykk av at vi har helt motsatt tolkning av det jeg forsøkte å beskrive under middagen.

Perspektivet til Vilde Skorpen Wikan er både relevant og interessant, og jeg er glad for at hun skrev kronikken. Selv om jeg opplever at vi har helt ulik tolkning av det jeg sa, er flere av poengene hennes aktuelle.

Jeg ønsker å tydeliggjøre at jeg med egne ord mente å formidle selvkritikk på dårlig opptreden under medietrening for snart tretti år siden. Skorpen Wikan oppfattet det som en nedvurdering av min mor og døtres evne til å forstå. Å videre tolke det som en generell nedvurdering av kvinner, synes jeg er å strekke sin egen tolkning langt ut over både det jeg sa og mente.

Språk er makt

Språk er makt. Tolkning av det som blir sagt og gjort er også makt. Overfor Vilde Skorpen Wikan og andre som oppfattet det jeg sa på samme måte som henne, så kan jeg bare beklage.

Min intensjon var å forklare viktigheten av klart språk, og jeg er opptatt av at dette poenget fortsatt kommer frem. Vi i Forsvaret har en rekke interne uttrykk, navn og forkortelser som vi ikke kan forvente at alle rundt oss har et forhold til. Vi har et stammespråk i Forsvaret som kan bidra til uklarhet hvis vi ikke er bevisste.

Jeg er helt enig med Vilde Skorpen Wikan når hun skriver at humoren til den innleide konferansieren ikke var god. Jeg var imidlertid gjest under arrangementet og gikk så snart middagen var over. Harald Stanghelle var kveldens hovedtaler og holdt en flott tale, der han la vekt på den journalistiske friheten Forsvaret Forum har fått, senest med en ny formålsparagraf. En linje jeg har støttet fullt opp om.

Gratulerer igjen Mannskapsavisa og Forsvarets Forum med 75 års jubileum. Takk til alle som har bidratt gjennom 75 år og lykke til med videre utvikling. Vi trenger åpenhet og en opplyst debatt.

Powered by Labrador CMS