Nyheter

OPPDATERING: Den oppdaterte avtalen bidrar til at det bilaterale avtaleverket holder tritt med den teknologiske utviklingen.

Avtale med Russland skal forhindre farlige episoder med fly og skip

Norge og Russland er enige om endringer i Incidents at Sea-avtalen som tar høyde for teknologisk utvikling.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Hensikten med avtalen er å forhindre at det oppstår farlige hendelser som følge av at norske og russiske militære skip og fly opererer i umiddelbar nærhet av hverandre, skriver Forsvaret i en pressemelding.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Forsvaret opplyser at en ny tilleggsprotokoll oppdaterer avtalen slik at den følger den teknologiske utviklingen og fremmer sikkerhet i Norges nærområder.

Undertegning av protokollen vil skje i Moskva på et senere tidspunkt, og den vil tre i kraft ved signering.

SIKKERHET: Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen mener avtalen er viktig for sikkerheten i Norges nærområder.

– Denne avtalen er viktig for sikkerheten i Norges nærområder. Forsvaret opererer ofte i nærheten av russiske fartøy og fly. De siste årene har vi sett en økning i russisk militær aktivitet i norske nærområder. Norsk side har også lagt større vekt på nasjonale operasjoner i nord. Denne utviklingen gjør det stadig viktigere å ha fungerende mekanismer for å ivareta sikkerheten mellom militære enheter i nord, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen.

Les også: Regjeringen til USA:– Spionasje er uakseptabelt

Den reviderte avtalen vil ta høyde for teknologisk utvikling.

– Hverken Norge eller Russland er tjent med at farlige episoder skaper misforståelser eller uforutsigbarhet i nord. En modernisert avtale bidrar både til å redusere faren for farlige hendelser, og til å øke stabiliteten i nord, sier Bakke-Jensen.

Les også: Skipssjef på USS Mount Whitney: – Det mest kapable kommandoskipet i den amerikanske marinen

Powered by Labrador CMS