Nyheter

ANSVAR: Forsvarsminister Odd Roger Enoksen deltok onsdag på Natos forsvarsministermøte ved alliansens hovedkvarter i Brussel.
ANSVAR: Forsvarsminister Odd Roger Enoksen deltok onsdag på Natos forsvarsministermøte ved alliansens hovedkvarter i Brussel.

Forsvarsministeren: – Ansvaret ligger på Russland

Forsvarsminister Odd Roger Enoksen (Sp) mener det er opp til russerne å beslutte veien videre i Ukraina-krisen.

Publisert

— Ansvaret for å bidra til å deeskalere situasjonen ligger på Russland, og det er fortsatt vilje fra Vesten til å prøve å finne løsninger, sier Enoksen til NTB.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: [email protected] eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Onsdag ankom han Natos hovedkvarter i Brussel for å delta på et to dager langt forsvarsministermøte.

I likhet med Natos generalsekretær Jens Stoltenberg ser heller ikke Enoksen tegn til tilbaketrekking på russisk side.

— Så langt ser vi ingen tilbaketrekking. Det ble sagt at man trekker tilbake styrker, men det er ikke mulig å se at det faktisk skjer. Tvert imot bygger Russland fortsatt opp langs den ukrainske grensen med nye kapasiteter, sier Enoksen, som betegner situasjonen som alvorlig.

Les også: Hviterussland vil ha alle russiske soldater ut

Sender soldater til Litauen

Forsvarsministeren understreker at Norge har stilt seg bak Natos bestrebelser på å finne en diplomatisk løsning. Men Norge sender også 50–60 nye soldater til Litauen for å bidra på Natos østlige flanke.

— Det som er veldig tydelig, er at det er sterkt samhold blant de 30 medlemslandene og man står bak den strategien som er fulgt av Nato så langt: Følge det diplomatiske sporet og jobbe for å finne fredelige løsninger, sier Enoksen.

— Alternativet er ikke spesielt lyst, så dette må vi jobbe for i det lengste. Så er det opp til Russland å beslutte veien videre. La oss håpe de velger å deeskalere situasjonen. Ansvaret ligger på Russland, sier han.

Vurderer nye stridsgrupper i øst

På en pressekonferanse onsdag sa Stoltenberg at Nato vil vurdere utplassering av nye stridsgrupper i øst for å demme opp for trusselen fra Russland.

Enoksen sier at dette har vært et ønske fra de østlige landene selv.

— Jeg tror kanskje det er fornuftig å gjøre det, sier han.

Nye bidrag fra norsk side planlegges ikke, sier Enoksen.

— Vi har begrensede ressurser. Den viktigste oppgaven vi ivaretar, er å følge med i nord. Og det andre er at vi bidrar i Litauen. Det er ikke noe poeng å spre oss på flere plasser.

Avviser provokasjon

Formålet med nye stridsgrupper vil ifølge Enoksen være å vise forsvarsvilje og forsvarsevne langs Natos yttergrenser i øst.

Han avviser at dette kan oppfattes som en provokasjon.

— Det er faktisk Russland som har godt over 100000 soldater stående på grensa mot et annet land, og som kan komme til å angripe. Det er Russland som har ansvaret for å trappe ned den situasjonen, sier han.

— At andre forbereder seg på å forsvare seg, kan ikke være overraskende, sier Enoksen.

Powered by Labrador CMS