Nyheter:
Forsvarsministeren er opprørt, men uten tiltak
Forsvarsministeren reagerer sterkt på avsløringene om seksuell trakassering, men har ingen nye planer om tiltak.
Denne artikkelen er over seks år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Forsvarets forum har den siste uken hatt fokus på seksuell trakassering og motarbeidelse av kvinner i det norske forsvaret. Saken har vekket sterke reaksjoner blant en rekke forsvarstopper. I tillegg har Militært kvinnelig nettverk og Instagram-kontoen «jenter i forsvaret» inngått et samarbeid og lansert emneknaggen #tilmittforsvar. Også forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) reagerer sterkt på saken.
– Det som er beskrevet her er overhodet ikke greit, sier han til Forsvarets forum.
Han sier at grunnen til at man skal ha kvinner i Forsvaret, ikke er fordi det er politisk korrekt, men fordi Forsvaret blir bedre med begge kjønn.
– Og den forståelsen må vi etablere. Det er en lang jobb, legger han til.
Ikke overrasket
– Er du overrasket over det som kommer frem?
– Nei, dessverre. Da måtte man vært «lam» og «nedsnødd». Men det gjør meg ikke mindre sint når jeg leser om det. Det er på mange måter en manglende forståelse for at gruppa blir bedre av mangfold, sier han.
Bakke-Jensen stemte i sin tid nei til kjønnsnøytral verneplikt da det ble tatt opp på Høyres landsmøte i 2013. Fordi han mente Forsvaret ikke var klar for det, understreker han.
– Nå er jeg av den oppfatningen av at det ikke ble så ille som jeg frykta, men jeg pleier å si at vi ikke vil at jeg skal få rett. Jeg blir rett og slett forbanna når jeg leser dette. Det skal ikke være slik. Det viser at vi har en lang vei å gå, sier han.
Viktig å korrigere seg selv
I saken om seksuell trakassering skriver Forsvarets forum at Forsvaret har et problem med en seksualisert språkbruk, som ifølge flere kilder bør høre fortiden til. Frank Bakke-Jensen har selv blitt kritisert for egen språkbruk. Sist i en NRK-artikkel som blant annet drar frem noe Bakke-Jensen sa fra talerstolen som fiskeripolitisk talsmann for Høyre i 2013.
– Det var mange Vesterålsjenter som kom på sommerjobb til Båtsfjord. Da leverte vi mye i dem, sa han foran rundt 360 næringslivstopper.
– Du har selv blitt kritisert for litt sleivete ordbruk – blant annet at du tømte deg i vesteråljentene...
– Det har en forhistorie. Alle kan si ting feil. Jeg har også sagt guttedag, om en artig dag, hvor jeg følte jeg tok frem gutten i meg. Det ble også oppfattet feil.
– Da du leste trakasseringssaken, tenkte du igjennom personlig hvordan du selv formidler ting innimellom?
– Ja, det gjorde jeg. Da jeg snakke om guttedagen så brukte jeg Likestillingskonferansen til å be om unnskyldning. Språk handler om to ting: Hvordan det er ment og hvordan det blir oppfattet. Og i hvert fall for en som prater så mye som meg så vil en si ting feil. Da får man håpe man er i et sånt miljø hvor det blir påpekt, slik det blei begge gangene, og så ber man om unnskyldning og tar med seg den erfaringen videre.
– Flere menn vi har snakket med sier at de må gå i seg selv og tenke igjennom egen atferd – er det noe du også tenker?
– Ja, det er jo den store kardinalfeilen, at man bare avfeier ting med at det var ikke slik jeg mente det. Det holder ikke. Alle kan ha en ut-idé, men da må du også ha den holdningen at «okay, det ble ikke oppfattet sånn». Du må korrigere deg. Det er kjempeviktig.
Ingen konkrete tiltak
Selv om Bakke-Jensen er opprørt over historiene som kommer frem i bladet, har han ingen planer om å iverksette noen umiddelbare tiltak.
– Tenker du at arbeidet som er gjort til nå ikke er godt nok?
– Nei, det tenker jeg ikke. Det er en stor jobb, og vi har gjort en del riktig ting også siden vi har en høy grad av vernepliktige som trives i Forsvaret. Vi må bygge varslerdelen så robust at vi får bort det som er kriminelt.
– En del kvinner blir opprørt av fokuset på å varsle, at det tar fokuset vekk fra oppdragelsen av dem som trakasserer. Hva tenker du om det?
– Det er et veldig godt spørsmål. Med fokus på varsling, legger man ansvaret på den som har fått trøkken? Ja, kanskje, men jeg mener vi skal normalisere varslingene. Det skal ikke være en belastning å varsle.
– Har du hatt nok fokus på å legge til rette for at kvinner får en god opplevelse i Forsvaret?
– Det er vanskelig å finne et måleparameter på hvor flink du har eller ikke har vært. Men jeg pleier å kjenne på meg selv om dette er noe jeg bryr meg om. Og dette er noe jeg er genuint opptatt av.
Han sier det ikke kom med rollen som forsvarsminister, men at han har vært det i hele sin politiske karriere. Han legger til at han både har flytta på, og avsatt folk i politikken på grunn av trakasseringshendelser.
– Så vet jeg hvor viktig det er og hvor omfattende det er, å skape gode holdninger.
– Men det er ingen konkrete tiltak du tenker på?
– Jeg har tro på at arbeidet med dette er kontinuerlig. Det er det jeg pleier å si i møter. Så kan det godt hende at vi etter hvert må gjøre ting bedre, endre på ting. Men så mener jeg ærlig talt at jeg er opptatt av det. Det gjør meg roligere. Og så mener jeg vi gjør gode saker. Da er vi avhengig av at folk sier i fra.