Forsvarsministeren: Ekstern gransking vil gi økt kunnskap

I dag avgjorde Stortinget at bergingen av Helge Ingstad skal granskes eksternt.

Publisert Sist oppdatert

​Utenriks- og forsvarskomitéen på Stortinget vil vite hva som egentlig skjedde under bergingen av KNM Helge Ingstad.

– Vi trenger å vite om det ble gjort riktige vurderinger i bergingsprosessen, hvordan ting var organisert og ikke minst hva det vil koste til slutt. Nå snakkes det om 600-700 millioner kroner, sa Martin Kolberg (Ap) til NRK, da utenriks- og forsvarskomiteen fremmet vedtaket. 

En offentlig rapport

Gjennomgangen skal konkludere med en offentlig tilgjengelig rapport senest seks måneder etter at bergings- og hevingsarbeidet er fullført.

Komiteen ønsker spesielt svar på vurderingene i forkant av det første bergingsarbeidet etter kollisjonen med tankskipet «Sola TS» og ikke minst hva som skjedde da sikringene av fregatten røk natt til 13. november og fregatten sank enda dypere i sjøen.


Komplisert berging

Bergingen av fregatten ble utsatt en rekke ganger. ​Fregatten lå først sikret til land med ti kraftige vaiere. Men omtrent en uke etter kollisjonen røyk vaierne og nesten hele fregatten forsvant under vann. Deretter fikk bergingsmannskapet problemer med været. Over 30 ganger ble hevingsarbeidet utsatt, før Helge Ingstad omsider kom inn til Haakonsvern 115 dager etter at fregatten havarerte i Hjeltefjorden, søndag 3. mars.  

I Forsvarets årsrapport ble den totale forventede kostnaden for bergingen av fregatten anslått til 726 millioner kroner.  Dette skal omfatte heving, sikring og transport.