Nyheter

PÅ DIALOGMØTE: Forsvarskommisjonen inviterte tirsdag til dialogmøte i Fanehallen. Leder av kommisjonen er Knut Storberget.

Storberget med forsvars-varsku: Kjente mangler, svarer Forsvaret

Forsvarskommisjonens leder sier han ser noen svært bekymringsfulle trekk i Forsvaret. En ny styringsreform skal bidra til raskere og bedre resultater med de ressursene som tildeles, slik at vi får økt forsvarsevne, svarer forsvarsministeren.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Regjeringen la tidligere i år frem Stortingsmelding 10. Der påpeker vi at det er avvik mellom de planene som forrige regjering la for forsvarssektoren og de resultatene som er oppnådd, skriver forsvarsminister Bjørn Arild Gram i en e-post til Forsvarets forum.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Det samme skriver talsperson i Forsvaret, oberstløytnant Per Espen Strande i en e-post:

– Manglene Storberget viser til er kjente og det jobbes kontinuerlig med å gjøre prioriteringer, å lukke avvik og gap innenfor de tildelte rammene.

– System som sliter

Tirsdag rundet Forsvarskommisjonen av sitt siste dialogmøte for å samle inn innspill til sin rapport om forsvarspolitiske veivalg de neste tiårene. Etter nesten et år med dypdykk i det norske Forsvaret, sa kommisjonens leder Knut Storberget til Forsvarets forum etter møtet at han har sett noen svært bekymringsfulle trekk.

– Det er et system som sliter med å få selv kapasiteter som man allerede har kjøpt til å virke. Det tegner et bilde av at man ikke har operativ evne til å stå i en skarp situasjon, sa Storberget.

Forsvarsminister Gram skriver at regjeringen har justert planer og lagt penger i inneværende år for å kompensere for noen av avvikene mellom planer og resultater.

– Vi øker antall personell i Forsvaret, vi styrker reservistordningen og vi gir våre ansatte bedre ordninger slik at de blir stående lengre i jobben., skriver han, og fortsetter:

– Dette er imidlertid ikke nok. Vi jobber nå med en styringsreform i forsvarsektoren basert på regjeringens tillitsreform. Reformen skal bidra til raskere og bedre resultater med de ressursene som tildeles, slik at vi får økt forsvarsevne.

Fire grep

Dette har Gram utdypet i et leserinnlegg i Trøndedebatt:

«I dag er gjennomføringsevnen for dårlig, styringen for fragmentert og det er for lite tillit og myndighet til lederne i Forsvaret. Derfor iverksetter vi nå nødvendige styringsendringer. Vi må få mer forsvar ut av de ressursene som brukes i forsvarssektoren.»

Han skriver i innlegget at dagens system innebærer kompliserte prosesser med mange beslutningspunkter, noe som fører til at ingen av aktørene fullt og helt kan gjøres ansvarlige for resultatene.

I leserinnlegget skisserer han følgende fire endringer:

  • Tydelig ansvarsdeling og skillelinjer mellom departementet og Forsvaret
  • Opprydding i ansvarsdelingen mellom etatene i sektoren. Forsvaret får en tydeligere bestillerfunksjon, mens Forsvarsmateriell og Forsvarsbygg blir tjenesteleverandører til Forsvaret.
  • Omlegging av departementets styring fra detaljstyring til resultatstyring. Lederne i Forsvaret skal få den tilliten og myndigheten de trenger for å bedre forsvarsevnen.
  • Styrking av staben rundt forsvarssjefen slik at han får nødvendig styringskraft og blir i stand til å ta det ansvaret han nå får.

Både forsvarsministeren og Forsvaret skriver at de ser frem til anbefalingene Forsvarskommisjonen kommer med. Kommisjonen skal levere rapport 3. mai.

Powered by Labrador CMS