Nyheter
Forsvarskommisjonen mener det er fornuftig å gjenåpne Olavsvern
Ubåtbasen er nær flyplass og den infrastrukturen som er i Tromsø, noe som er unikt i norsk og Natos sammenheng sier kommisjonsmedlem.
Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Forsvarskommisjonen mener at marinebasen Olavsvern i Tromsø bør gjenåpnes i forbindelse med den økte forsvarssatsingen de mener trengs.
– Skal man opp på det nivået som vi anbefaler, med innkjøp av flere fartøy, ubåter, og mer alliert samarbeid, så trenger vi infrastruktur til å betjene alt sammen. Olavsvern er nær flyplass og den infrastrukturen som er i Tromsø, noe som er unikt i norsk og Natos sammenheng, sier kommisjonsmedlem Christian Chramer til Nordlys.
Onsdag denne uken la Forsvarskommisjonen fram sin rapport der de anbefalte en kraftig opptrapping av satsingen på forsvar i Norge.
Å leie tilbake og gjenåpne marinebasen Olavsvern er ett av tiltakene de mener er fornuftig.
Avviklet i 2009
Olavsvern i Ramfjord i Tromsø består av et fjellkompleks på 25.000 kvadratmeter, inkludert et fjellbasseng med tørrdokk for ubåter, i tillegg til kaier og 13.000 kvadratmeter med kaserner, kontorer og verksteder. Basen ble vedtatt avviklet av Stortinget i 2009 og solgt til private investorer i 2013. Anlegget ble bygget på 1960-tallet.
Det vakte stor stor oppmerksomhet da kaiplass ble leid ut til et russisk rederi som la et forskningsskip i vinteropplag. Men i 2019 skrev WGS i en pressemelding at de hadde sikret seg retten til å kjøpe 66 prosent av aksjene i Olavsvern Group AS.
Femårskontrakt
I januar kom nyheten om at den nederlandske marinen har undertegnet en kontrakt med WilNor Governmental Services AS (WGS) for å kunne bruke Olavsvern til trening.
– Dette er det tredje året på rad vi arrangerer SATG på Olavsvern for deres amfibiske trening. Femårsavtalen vil sikre de nederlandske enhetene prioritet i en tid der stadig flere allierte styrker viser interesse for å bruke Olavsvern, skrev WGS på LinkedIn.
Kommersiell sjef for WGS, Geir Michaelsen skrev i en e-post til Forsvarets forum at han håper den nye avtalen med Nederland baner veien for større militær bruk fremover.
– Avtalen gir oss investeringskraft til å utvikle og oppgradere basen ytterligere for best mulig å dekke militære behov, skrev Michaelsen i januar.