Dette illustrasjonsbildet er fra UNIFIL-jubileet i 2018.
Dette illustrasjonsbildet er fra UNIFIL-jubileet i 2018.

Stortingsmelding om Intops og veteraner utsatt

Den første stortingsmeldingen om internasjonale operasjoner (Intops) og veteraner på over ti år skulle etter planen kommet i statsråd i dag. Nå er den forskjøvet til etter påske.

Publisert Sist oppdatert

– Alle saker fra Forsvarsdepartementet som ikke er koronarelatert, blir utsatt til etter påske. Vi følger rådet fra Stortinget, som ønsker å prioritere saker knyttet til koronavirusutbruddet, sier pressevakt Lars Gjemble i Forsvarsdepartementet (FD).

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på [email protected].

Tidligere i dag ble det kjent at også langtidsplanen for forsvarssektoren er utsatt til over påske.

Ifølge Øystein Wemberg, generalsekretær i veteranforbundet Skadde i internasjonale operasjoner (SIOPS), er det mange som har store forventninger til den nye stortingsmeldingen om Intops og veteraner.

– Vi forventer at regjeringen har nye og ambisiøse mål for videreføring av veteranpolitikken fremover, og at det kommer nye tiltak for å bedre sikkerhetsnettet til de av våre soldater som blir skadet i internasjonale operasjoner, skriver Wemberg til Forsvarets forum.

Den forrige stortingsmeldingen på dette saksområdet kom i 2009. «Fra verneplikt til veteran» omhandlet ivaretakelse av personell før, under og etter deltakelse i internasjonale operasjoner.

Wemberg håper at den nye stortingsmeldingen og langtidsplanen ikke kommer i samme statsråd, og begrunner dette med at det er viktig med en god offentlig debatt rundt begge sakene.

– Vi er ikke i mål, og det er mye som gjenstår å forbedre. Derfor må ikke den nye stortingsmeldingen havne i skyggen av langtidsplanen, skriver han videre.

Lars Gjemble i FD sier de ikke kommenterer innholdet i noen av sakene før de offentliggjøres en gang etter påske.

Visste du at Forsvarets forum sender ut nyhetsbrev med de viktigste forsvarsnyhetene hver morgen? Du kan melde deg på her.