Nyheter

NYTT HOVEDBYGG: Slik vil det bli seende ut på Jan Mayen om få år. Illustrasjon: Forsvarsbygg/Link Arkitektur AS

Har signert Jan Mayen-kontrakt verdt 820 millioner kroner

Allerede til høsten startet arbeidet med å oppføre et nytt hovedbygg på Jan Mayen.

Publisert Sist oppdatert

Forsvarsbygg har denne uka inngått en kontrakt med Hæhre Arctic AS om utbygging på Jan Mayen. Det melder de i en pressemelding.

Kontrakten er verdt 820 millioner kroner, og innebærer et helt nytt hovedbygg, en ny storgarasje og to naust. 

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Hovedbygget skal inneholde forlegninger, kjøkken, kontorer, verksted, elektronikkavdeling, treningsfasiliteter, fritidsrom, sykestue og brannstasjon. 

De ansatte bor nemlig mange måneder om gangen på Jan Mayen, og trenger dermed mange ulike fasiliteter. 

– Dette er et prosjekt med stor betydning for Norge og for Forsvaret. Jan Mayen er en isolert øy langt ute i havet. Prosjektet har helt spesielle geologiske, geografiske og logistikkmessige utfordringer, sier direktør i Forsvarsbygg, Thorbjørn Thoresen. 

Byggene skal stå ferdig i 2027, og grunnarbeidet startet allerede i høst. I revidert nasjonalbudsjett som ble lagt frem i mai la regjeringen inn 80 millioner kroner til oppgraderingene på øya. 

– Det er et bygg som er veldig gammelt og dårlig, så vi setter i gang allerede i år, uttalte forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) til Forsvarets forum i mai.

Polarøya Jan Mayen, som ligger 1000 kilometer fra fastlands-Norge, har landets eneste aktive vulkan, og ligger utsatt til for betydelige jordskjelv.  Det gjør at nybyggene må sikres bedre enn normalt. 

Det har i mange år vært bekymringer rundt dagens hovedbygg. Cyberforsvaret skrev i en rapport i 2022 at det var avdekket råteskader og adresserte frykt for at deler av hovedbygget kunne kollapse. 

Ifølge regjeringen kommer hele oppgraderingen på øya til å koste over 1,64 milliarder kroner, og arbeidet kommer til å vare frem til 2028. 

Øya blir beskrevet som «strategisk viktig plassert», og har vært en del av Norge siden 1930.  18 ansatte jobber på øya hvor også Meterologisk institutt holder til. 

Powered by Labrador CMS