Nyheter

SVARTE: Forsvarsministeren Bjørn Arild Gram.

Gram om maritim innsatsstyrke: – Oppdraget ligger fast

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram måtte svare Stortinget om status for opprettelsen av en maritim innsatsskvadron.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Oppdraget om etablering av en maritim SOTG ligger fast og det er presisert overfor Forsvaret at implementeringen fortsetter som vedtatt, sa forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) til Stortinget under spørretimen onsdag 1. februar.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

I henhold til Forsvarets langtidsplan skal det opprettes en maritim innsatsskvadron (en såkalt SOTG, Special Operations Task Group) i marinejegerkommandoen. Men etter at VG i desember skrev at forsvarssjef Eirik Kristoffersen har anbefalt regjeringen å stanse opprettelsen av den planlagte skvadronen, har det vært usikkerhet rundt hva regjeringen velger å gjøre.

Onsdag måtte Gram møte i Stortinget, for å svare på spørsmål fra Høyres forsvarspolitiske talsmann Hårek Elvenes.

– I sitt svar av 26. september, på skriftlig spørsmål fra representanten Christian Tybring-Gjedde, uttaler statsråden blant annet at «Opprettelse av maritim SOTG har startet, og det planlegges for at avdelingen er etablert i løpet av 2026». Kan statsråden bekrefte at denne planen fortsatt gjelder? spurte Elvenes forsvarsministere.

Les også: Sjef for Luftforsvaret: – Vi når ikke målet om full operativ kapasitet

– Det er lagt planer

Høyres stortingsrepresentant fulgte opp med å be om en kort redegjøre for planlagt framdrift i etableringen av den nye maritime innsatsskvadronen de neste to-tre årene, og om det var satt av nok ressurser til at etableringen skjer innen tidsfristen i 2026.

SPESIALSTYRKER: Fra grunnutdanningen av maritime spesialstyrker.

– Det er flere prosjekter knyttet til etableringen av en ny maritim innsatsskvadron. Blant annet materiell-prosjekt, EBA-prosjekt og det må rekrutteres personell. Det er lagt planer for dette, og tilbakemeldingen jeg har fra Forsvaret er at man kan nå de målsettingene som er satt med etablering i utgangen av 2026, svarte Gram.

Les også: Amerikanske spesialstyrker testet våpen over Norskehavet

Fikk råd i august

Den maritime innsatsstyrken skal omfatte 100 årsverk. Men allerede før Tybring-Gjedde (Frp) fikk svar fra Gram i september om at opprettelsen var i rute, hadde forsvarsministeren ifølge VG allerede fått rådet om å droppe innsatsskvadronen av forsvarssjefen.

følge avisen skal Kristoffersen ha kommet med rådet i et møte i investeringskomiteen, der Forsvaret og Forsvarsdepartementet diskuterer planlagte investeringer, 30. og 31. august.

Før nyttår bekreftet Gram til VG at arbeidet med innsatsstyrken fortsatte som planlagt.

– Forsvarsdepartementet har nylig mottatt en anbefaling fra forsvarsstaben om å terminere arbeidet med ny maritim innsatsskvadron. Den videre dialogen om saken vil vi ha med forsvarssjefen. Det er ikke besluttet noe annet enn det som er opplyst til Stortinget i september, skrev Gram i en e-post til VG.

Powered by Labrador CMS