Nyheter

MANGE AKTØRER: FOH-sjef Rune Andersen sier de er forsiktige med å konkludere før alle fakta er på bordet.

FN-observatør skadd: – Vil vurdere beskyttelsestiltak

En norsk FN-observatør ble såret i Sør-Libanon. Sjef Rune Andersen for Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) sier de kontinuerlig vurderer sikkerheten til egne folk.

Publisert Sist oppdatert

– Vi har fulgt ekstra nøye med på situasjonen i hele regionen siden oktober i fjor. Sikkerheten til våre egne folk og potensialet for eskalering og spredning av konflikten mellom Hamas og Israel er noe vi kontinuerlig vurderer, skriver viseadmiral og sjef for FOH Rune Andersen i en kommentar til NTB.

– Hele regionen har vært preget av økt usikkerhet, men vårt klare inntrykk er at det blå hodeplagget til de ubevæpnede observatørene fra FN har vært respektert fra alle parter, skriver han videre.

Andersen skriver at de vil vurdere beskyttelsestiltak basert på det som avdekkes rundt hendelsen.

– Det er mange aktører som arbeider med å undersøke hendelsen nå, og vi vil være forsiktige med å konkludere før alle fakta er verifisert, sier han.

Lettere skadd

Angrepet fant sted utenfor Rmeich i Sør-Libanon, nær grensa til Israel.

Den norske FN-observatøren ble sendt til sykehus, og skrevet ut lørdag kveld. 

– Observatøren blir godt ivaretatt av norsk personell og ifølge vår norske styrkesjef har de fått svært god støtte fra norsk side som står klar til å bistå med kriseberedskap hvis de måtte ønske det, sa Forsvarets talsperson Hanne Olafsen tidligere lørdag.

Ifølge FNs fredsbevarende styrke i Sør-Libanon (Unifil), var de fire observatørene fra FNs observatørkorps i Midtøsten (UNTSO) ute på fotpatrulje da det eksploderte en granat tett ved dem.

UNTSO: Observatørene var en del av FNs observatørkorps i Midtøsten (UNTSO). 13 norske offiserer for tiden i UNTSO.

Nasjonaliteten til de øvrige to observatørene er ikke bekreftet, men ifølge den Hizbollah-tilknyttede TV-kanalen Al-Manar kommer de fra Australia og Chile. Tolken var libanesisk.

Uakseptabelt

Unifil kaller slike angrep mot FN-personell «uakseptable».

– Alle aktører har i henhold til internasjonal lov et ansvar for å beskytte ikkestridende, blant dem fredsbevarende personell, journalister, helsepersonell og sivile, heter det i en kunngjøring fra Unifil.

To sikkerhetskilder i området opplyser til Reuters at observatørene ble rammet i et israelsk droneangrep, men dette er ikke bekreftet.

Israel nekter

Ifølge libanesiske medier fant angrepet sted i landsbyen Wadi Katmoun, nær grensebyen Rmeich.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Israel nekter for at det var de som sto bak angrepet.

– Stikk i strid med meldingene så var det ikke Israel som angrep, heter det i en kunngjøring.

Ubevæpnede

Norge har deltatt med observatører i UNTSO siden 1956.

Observatørene samarbeider tett med Unifil-styrken i Sør-Libanon, men observatørene er ubevæpnede.

Ifølge Forsvaret tjenestegjør 13 norske offiserer for tiden i UNTSO. To av dem er stasjonert ved Untsos hovedkvarter i Jerusalem, mens de øvrige er stasjonert i Libanon, Syria og Israel.

Droneangrep

Fredag gjennomførte Israel et droneangrep mot en bil i nærheten av Tyr i Sør-Libanon.

Ifølge den israelske hæren ble nestlederen for Hizbollah-militsens rakettenhet, Ali Abdel Hassan Naim, drept i det angrepet.

Rundt 270 Hizbollah-medlemmer og 50 sivile, blant dem barn, helsepersonell og journalister, drept i israelske angrep mot Sør-Libanon siden oktober.

Unifil-styrken og den libanesiske regjeringshæren har også vært gjenstand for israelske angrep.

Powered by Labrador CMS