Nyheter:
Granskningskommisjon skal kartlegge myndighetenes håndtering av koronakrisen
Professor Stener Kvinnsland skal lede arbeidet. Generalløytnant Rune Jakobsen, sjef ved Forsvarets operative hovedkvarter, er utnevnt som medlem av kommisjonen.
Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Kommisjonen skal få en grundig og helhetlig gjennomgang og evaluering av myndighetenes håndtering av koronapandemien, opplyser regjeringen fredag. Kommisjonen skal både se på beredskapen i forkant av pandemien og hvordan krisen er håndtert.
– Den 12. mars innførte vi de mest inngripende tiltak Norge har hatt i fredstid. Vi tok beslutninger under stor grad av usikkerhet. Vi må se hva som har fungert godt, hva som ikke har fungert og også hva som kunne vært bedre forberedt, sier statsminister Erna Solberg i en pressemelding.
Til NTB sier statsministeren at det er viktig å sette i gang en evaluering selv om vi fortsatt er i en fase med høy aktivitet for å bekjempe pandemien.
– Da vi innførte tiltakene valgte vi å sette liv og helse først, og vi tok beslutningene under tidspress og med stor grad av usikkerhet om effekten av hvert enkelt tiltak, sier Solberg.
Statsministeren mener at det er et viktig prinsipp i alt beredskapsarbeid at alle hendelser skal evalueres.
– Det har både virksomhetene våre og vi som regjering en plikt til å gjøre. Denne krisen har så vidtgående konsekvenser, i alle deler av samfunnet vårt, at vi ser det som helt nødvendig med en ekstern gjennomgang som ser på hele bildet.
Jakobsen er Forsvarets representant
Regjeringen har lagt frem en fullstendig liste over kommisjonens medlemmer på sine hjemmesider. Listen ligger også nederst i denne saken.
Professor Stener Kvinnsland skal lede arbeidet. På listen over kommisjonens medlemmer står også sjefen for Forsvarets operative hovedkvarter (FOH), generalløytnant Rune Jakobsen.
Elisabeth Eikeland ved FOH bekrefter at Jakobsen er Forsvarets representant inn i gruppen. Han skal blant annet formidle Forsvarets erfaringer så langt i koronakrisen.
– Han skal komme med Forsvarets innspill i Covid19-kommisjonen. Vi kommer tilbake senere med mer informasjon om disse innspillene, sier Eikeland til Forsvarets forum.
Jakobsen har vært sjef for FOH siden 2015. I denne stillingen har han ansvaret for alle norske militære operasjoner i inn- og utland og er forsvarssjefens fremste rådgiver innenfor operative spørsmål.
Han er trestjerners general i Det norske forsvaret, har tidligere vært både Generalinspektør for Hæren (GIH) og sjef for operasjonsstaben i FOH.
– Mange spørsmål trenger svar
Det er mange i opposisjonen som mener granskningskommisjonen er helt nødvendig. Ap-leder Jonas Gahr Støre sier at det er mange spørsmål som nå trenger et svar.
– Derfor er det bra at det nå nedsettes en granskningskommisjon som skal kartlegge hvordan Norge var forberedt, hvordan krisen er håndtert, og hva vi kan lære for å være bedre rustet neste gang.
– Vi er positive til at mandatet er utvidet slik vi har vært opptatt av, sånn at det ikke er noen begrensning bakover i tid. Det er også viktig at utvalget skal se på forbedringer i både nasjonal og internasjonal beredskap og gjennomgå ansvarsforholdet mellom helsemyndighetene.
SV-leder Audun Lysbakken sier til NTB at regjeringen ikke har lyttet godt nok til deres innspill.
– Vi ønsker kommisjonen lykke til med arbeidet, men en slik regjeringsutnevnt kommisjon gjør det ikke mindre aktuelt med egne granskninger i Stortingets regi, for eksempel gjennom kontrollkomiteen. Vi vil vurdere å ta initiativ til dette, sier Lysbakken.
Han sier SV har etterlyst flere kritiske stemmer til dagens organisering av helsevesenet, uten å bli hørt.
– Jeg frykter at viktige spørsmål knyttet til konsekvensene av mange år med markedstenkning i sykehusene ikke blir del av granskingen. SV mener det er svært viktig å se på hvordan vi kan styre og finansiere helsevesenet på en måte som legger til rette for bedre beredskap og mer langsiktighet, sier SV-lederen.
– Demokratiet på prøve
Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener det er viktig at utvalget får beskjed om å granske konsekvensene for demokratiet.
– Det er i krisetider demokratiet og rettssikkerheten settes på prøve. Dette har vi sett en rekke eksempler på, spesielt med koronaloven, men også med innskrenkninger av lokaldemokratiet og forsøk på å sette offentlighetsloven til side.
– Dette må gås etter i sømmene, for å se i hvilken grad prøven ble bestått, sier Moxnes.
Kommisjonen skal levere sitt arbeid innen utgangen av mars 2021.