Nyheter
Gram: – Forsvarsmuseene bygger forsvarsvilje
Forsvarets museer skal få midler til flere ansatte, nytt IKT-system og til å utrede mulighetene for et nytt hovedmagasin.
Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
– Forsvarsmuseet formidler norsk krigs- og forsvarshistorie, men bidrar til en kontekst langt utover det. Jeg mener også at det bidrar til å bygge forsvarsvilje, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp).
Omgitt av fotografier fra krigen i Ukraina på Forsvarsmuseet på Akershus festning, forteller Gram om sine planer for Forsvarets museer. I regjeringens forslag til statsbudsjett for 2024, er Forsvarets museer tilgodesett med en budsjettøkning på 22 millioner kroner. Museene skal også flyttes ut av Forsvaret og legges direkte under Forsvarsdepartementet.
– Vi skal konstatere at over tid har museet ikke nådd opp i prioritering. Det har ikke fått den utviklingen som et moderne museum skal ha. Og det har ikke vært i gunstig for faglig utvikling og fornying. Vi vet at behovene er mange, sier forsvarsministeren.
Oppbemanning
Forsvaret har i dag syv museer: Forsvarsmuseet og Hjemmefrontmuseet på Akershus festning, Oscarsborg utenfor Drøbak, i tillegg til lokaler i Horten, Bergen, Trondheim og Bodø.
Nå har museene 37 ansatte, og budsjettøkningen vil gi mulighet til flere folk. Det er noe museumsdirektør Erling Kjærnes ønsker velkommen.
– I den virkelige verden har kanskje ett museum i hvert fall 37 ansatte. Et eksempel som jeg liker å ta frem er Luftforsvarsmuseet. Det har 5000 kvadratmeter i Bodø, 10.000 kvadratmeter på Gardermoen, 140 fly, én mann, sier Kjærnes.
I tillegg skal Forsvarsmuseet få nytt IKT-system. Museumsdirektøren trekker også frem at å flyttes til departementet vil være bra for museets autonomi.
Nytt magasin
Forsvarsmuseet skal også utrede muligheten for et nytt hovedmagasin, der museet kan oppbevare de rundt 250.000 gjenstandene det har på lager.
– Det er enorme samlinger som trenger et nytt sted å være. Vi er på 14 lokasjoner rundt om i hele landet, som har en lavere kvalitet enn det de burde være. Det må på plass. For det er helt avgjørende. Hvis ikke forsvinner rett og slett norgeshistorien, sier Kjærnes.
Sjef for Forsvarets fellestjenester Arne Opperud støtter forsvarsministerens beslutning om å flytte museene ut av Forsvaret.
– At det blir gitt et løft til Forsvarsmuseet, det trenger de ansatte der, og Norge trenger det for å få fram denne viktige historien. Dette her er på sett og vis Norges historie, komprimert, sier Opperud.