Forsvaret & jeg
Turgeneralen
I Forsvaret fant Dag Terje Klarp Solvang en lidenskap for lederskap – og kjærligheten.
Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
– Jeg var litt distré som troppsbefal og var typen som glemte å booke undervisningsrom for rekruttene mine. Heldigvis satt det en hyggelig fyr på voksenopplæringen, som reddet meg ut av knipa gang på gang. Det var sånn jeg ble kjent med Bent Høie, som jeg senere ble gift med. Den gang visste jeg ikke at han var homofil, og jeg var selv ikke åpen om legningen min i Forsvaret. Jeg tenkte at det var enklere på den måten, forteller Dag Terje Klarp Solvang.
Fersk «general»
I oktober 2018 tok han over som generalsekretær i Den Norske Turistforening (DNT). At han endte opp der kan han i hvert fall delvis takke Forsvaret for. Med fagbrev som kokk var planen nemlig å tjenestegjøre i byssa på fregatt. Et av troppsbefalene foreslo at han istedenfor burde søke seg inn på befalsutdanningen.
– Jeg grep muligheten og fikk en veldig god sluttattest. Det hjalp meg å innse at lederskap var et spor jeg skulle følge videre. Jeg har et stort hjerte for Forsvaret og er veldig stolt av befalsutdanningen. Jeg lærte veldig mye, ikke minst om meg selv, sier Solvang.
Dekket av mose
Den Norske Turistforeningen har hovedkontor midt i hjertet av Oslo sentrum. Her får man likevel naturen tett på. Det første man møter er en stor vegg dekket av mose i ulike sjatteringer med DNT-logoen i midten.
– Jeg kommer fra Finnskogen og elsker mose, sier Solvang.
Friluftsliv har alltid vært viktig for ham. I barndommen var det mormors småbruk på Finnskogen som var boltreplassen. Nå er jobben hans å få nordmenn ut i skog og mark. I år kan det bli en enkel oppgave. Koronakrisen har satt en stopper for turer til sydlige strøk. Istedenfor kan turistforeningen se fram mot en sommer med potensielt storinnrykk i norsk natur.
– Jeg kommer fra Finnskogen og elsker mose.
– Det er jo egentlig en fantastisk mulighet til å utforske vårt eget land. DNT har 550 hytter. Men det er bare 100 av disse som vanligvis er veldig travle om sommeren. De «ukjente hytteperlene» finnes det mange av, sier Solvang.
Utforske Norge
I 152 år har turistforeningen kunnet garantere sengeplass eller en madrass på gulvet for slitne turgåere. I år er det annerledes. For de selv- og ubetjente hyttene er regelen maks 20 personer samtidig på grunn av korona-situasjonen. Derfor har man innført booking og bestilling. På de betjente er det rom for flere – men du må huske å bestille.
– Vi bruker tid på å informere om valgmulighetene og de litt bortgjemte stedene. Jotunheimen er kjempefint, men Langsua er vel så bra. Folk står i kø opp Prekestolen, men Sulldalsheiene er også fantastisk, og der er det veldig lite folk. Denne sommeren er en unik mulighet til å oppdage nye deler av landet, sier Solvang entusiastisk.
Fristed i naturen
Solvang oppdaget fjellheimen i 18-årsalderen. Da fikk han sommerjobb som kokk på Valdresflya. Han tror naturen har blitt enda viktigere som fristed under koronakrisen.
– Folk har blitt flinke til å oppdage naturopplevelser i nærområdene. Jeg går til og fra jobb hver dag. Og selv en tur gjennom Slottsparken – eller en løpetur rundt Bygdøy – kan være flotte naturopplevelser. Når det butter imot, eller jeg trenger å sette ting i perspektiv er naturen et sted å lade batteriene. Der slutter hodet å kverne rundt hverdagen og arbeidsoppgaver.
– Dronningen har sagt det på en utrolig fin måte; «Du lar problemene ligge igjen i dalen når det eneste man trenger tenke på er hvor man skal sette foten».
Vi klarer ikke redde naturen hvis folk føler det er vanskelig tilgjengelig, eller forbeholdt en liten gruppe.
Drøm om Svalbard. Entusiasmen for friluftsliv deler han med ektemann og helseminister Bent Høie. Det går mye i kajakk- og fotturer.
– Men dykking får jeg ham ikke med på. Der setter han ned foten, ler Solvang.
– Har du noen personlige turfavoritter?
– Det er så mange å velge i. Jeg pleier å si ingen nevnt, ingen glemt.
Etter noen sekunders betenkningstid kommer likevel en slags toppliste. Bjerkrheim i Rogaland er hans personlige hytteparadis. Finnskogen betyr også mye for ham. Da han og Bent Høie giftet seg i 2011 gikk bryllupsreisen hit. Et område ikke så langt fra Oslo hvor man kan få følelsen av villmark. Det samme kan man i Indre Troms, et område han har utforsket både sommer og vinter.
Nå drømmer han om en overvintring på Svalbard. – En sesong på en fangsthytte. Meg og Bent, og kanskje en polarhund eller to. I korona-perioden har jeg tenkt mer på verdien av det langsomme livet. Jeg tror alle har godt av å roe litt ned. Selv må jeg bli flinkere til å ikke si ja til alt. Da fylles kalender fort.
Holdt det hemmelig
Og travle tider har det vært, både for han og ektemannen. De to traff hverandre første gang på Madla i 1993. Likevel tok det noen år før de ble et par. Det skjedde tre år senere i Stavanger.
– I starten trodde jeg at vi var to kompiser som var ute og tok noen øl sammen. Jeg måtte si rett ut at jeg var homofil. Det er jeg også, svarte Bent. Han hadde jo skjønt at jeg var homo for lenge siden. Man kan vel si at jeg har litt tungt for det, ler Solvang.
– Hvorfor valgte du å ikke være åpen om det under tjenesten i Forsvaret?
– Jeg tenkte at det var best å holde kjeft om legningen min. Fordommer og begrensingene er ofte noe som ligger i hodet. Man bestemmer seg for at ting er vanskelig. Jeg lærte at dersom man ikke tør å være seg selv så klarer man heller ikke lage gode relasjoner til andre mennesker.
– Tror du det har blitt mer takhøyde i Forsvaret?
– Jeg vet ikke om det noen gang har vært så ille. Men jeg blir stolt av Forsvaret når de stiller opp i Pride-paraden og er stolte av å vise frem mangfoldet. Men det er fortsatt sånn at de fleste mellom 14 og 18 år som vurderer å avslutte livet gjør det på grunn av usikkerhet rundt seksuell legning. Mange gruer seg nok til førstegangstjenesten av mange grunner. Når man i tillegg føler man må skjule hvem man er så er det kanskje enklere å bli værende i skapet.
Ta vare på naturen
Solvang ble aldri yrkesoffiser, men som generalsekretær i DNT er han turgeneral for det norske folk. I dag har organisasjonen 320 000 medlemmer. Solvang håper på enda flere.
Jeg tenkte at det var best å holde kjeft om legningen min. Fordommer og begrensingene er ofte noe som ligger i hodet.
– Det viser seg at når man spør, så tror mange flere at de er medlemmer enn det som er tilfelle. Jeg håper derfor å få enda flere til faktisk å betale medlemskontingenten, sier han.
Med flere medlemmer får DNT en enda sterkere stemme for å ta vare på naturen.
– Vern gjennom bruk som vi kaller det. Vi klarer ikke redde naturen hvis folk føler det er vanskelig tilgjengelig, eller forbeholdt en liten gruppe. Da er det enklere å sette seg på et fly til syden.
Best under press
Koronatiden har vært hektisk. Da har naturen vært et sted for avkobling. Både for han og Høie. I år har de vært sammen i 24 år. Enda en ting han kan takke Forsvaret for.
– Det har gått i ett på jobb og hjemmebane. Bent er helseminister og er egentlig best når det koker rundt ham. Det er imponerende hvordan han klarer å holde hodet kaldt. Så det er egentlig han som burde blitt befal, smiler Solvang.