Nyheter
Norsk astronauthåp trekker seg fra romfartssamarbeidet med Russland
– Det var det eneste jeg kunne gjøre, sier afghanistanveteranen Nima Shahinian.
Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
– Først hadde jeg et håp om at det kunne fortsette, men i lys av utviklingen de siste dagene er jeg ikke tvil om at det var riktig å trekke seg fra samarbeidet med Russland, sier norsk-iraneren Nima Shahinian (39) til Forsvarets forum.
Han understreker at han ikke har opplevd noe press om å trekke seg. Det er en beslutning han står fullt og helt inne for selv, sier Shainian.
– Etisk og moralsk kunne jeg ikke fortsette samarbeidet.
Ser til USA
Forsvarets forum har tidligere skrevet om norsk-iranske Shahinian som den siste tiden har forberedt seg på å reise til den internasjonale romstasjon. For å bli klar til oppdraget har han vært på astronautreningen i regi av den russiske føderale romorganisasjonen Roskosmos sin utdanningsavdeling, Gagarin Cosmonaut Training Centre (GCTC).
Roskosmos, NASA og ESA (European Space Agency) trener alle sine astronauter som skytes opp til ISS med den russiske Sojuz-raketten, i Star City.
Som følge av den russiske invasjonen av Ukraina ser han nå etter andre å samarbeide med for å realisere barndomsdrømmen.
– Det mest nærliggende nå er å se til USA. Det er to aktører som har pekt seg ut; det er Space X og Boeings Starliner-prosjekt, sier Shahinian.
Tilbake i Oslo
Nå er tobarnsfaren og veteranen som tjenestegjorde for Forsvaret i Afghanistan i 2003-04, tilbake i Oslo. Han sier at det lite som tyder på at samarbeidet med den russiske aktøren, skal gjenoppstå slik situasjonen er nå.
– Det er trist og tragisk det som skjer i Ukraina. Vanligvis har romfarten vært et sted der man har kunnet samarbeide til tross for internasjonale konflikter. Sånn er det ikke nå.
Drømmen lever
Til tross for usikkerheten knyttet til når utdanningen for å bli første norsk-iraner i verdensrommet kan starte igjen, sier Shahinian at drømmen fortsatt lever.
– Det å få muligheten til dette er helt enormt. Jeg håper jeg får vist hvor kult og viktig vitenskap og realfag er. Det å kunne formidle det fra verdensrommet er en drøm - særlig for en som droppet ut av videregående, sier Shainian som i tillegg til forsvarsbakgrunnen har en mastergrad i produktsdesign fra universitetet Oslo Met.
Shahinian forteller at dersom det går etter planen vil han oppholde seg på den internasjonale romstasjon i rundt tre uker. Han anslår at det kan skje i løpet av 2024.