Nyheter:

Forsvaret skal skredsikre rasområdet

Politiet skal få bistand fra Forsvaret for å skredsikre området hvor de antatt omkomne skiløperne befinner seg.

Publisert Sist oppdatert

– Det planlegges også med bistand fra Forsvaret å sprenge i området ovenfor skredet med formål å skredsikre rasområdet, opplyser Troms politidistrikt på Twitter.

De finske skiløperne Mikael Sten (29), Niklas Nyman (36), André Stenfors (32) og svenske Disa Bäckström (29) er antatt omkommet i skredet, som gikk onsdag 2. januar. De var på topptur til Blåbærfjellet og ble sist observert i 14-tiden. Etter noen timer ble en femte person i turfølget bekymret og meldte fra til politiet.

På grunn av værforholdene har det vært lange avbrudd i letearbeidet. Arbeidet i området er planlagt i tre faser: Lokalisering og posisjonering av de savnede, sikring av skredområdet og uthenting av de omkomne. Gravingen skal etter planen gjøres for hånd.

– Dette er den mest risikofylte delen av operasjonen, og vi vil derfor løpende foreta en sikkerhetsmessig vurdering. Mannskaper må settes inn i skredområdet med helikopter, og de må også kunne hentes ut med helikopter, opplyste politiet før helgen.

Bistått i søket

Brynjar Stordal ved Forsvarets operative hovedkvarter, forteller at Forsvaret har bistått med helikopter i søket etter de fire antatt omkomne skiløperne. Han bekrefter at det kan være aktuelt for Forsvaret å stille med personell for å skredsikre området ved hjelp av eksplosiver.

– Det er ekspertise Forsvaret kan bidra med, sier Stordal til Forsvarets forum.

Han forteller at Forsvarets Sea King-, og Bell-helikoptre med personell fra 339-skvadron på Bardufoss, har bidratt i blant annet søket etter de savnende, og i transport av materiell og personell i forbindelse med leteaksjonen.

Politiet som leder operasjon, har foreløpig ikke informert når de planlegger å gjennomføre sprengningene.