Nyheter:
Færre ønsker tjeneste i Forsvaret
Det viser en undersøkelse fra Forsvarets forskningsinstitutt (FFI).
Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Et FFI-notat som har undersøkt hva som ligger til grunn for om og hvorfor ungdom ønsker å tjenestegjøre i Forsvaret, viser en nedgang i motivasjonen de siste årene.
Færre ønsker å ta på seg uniformen og bruke minst ett år av livet i Forsvaret.
Det viser undersøkelsen «Motivasjon for førstegangstjeneste – en kvantitativ analyse av sesjonsdata 2009–2019», som Forsvarets forum har fått innsyn i.
Nedgangen i motivasjon er sterkest blant menn. Undersøkelsen viser at ønsket om tjeneste har falt fra 59 prosent blant de født i 1992 og ned til 41 prosent for de som er født i 2002. I samme tidsrom har andelen motiverte kvinner falt fra 25 til 22 prosent. I første del av den todelte sesjonsordningen leverer alle 17-åringer inn en egenerklæring hvor de blant annet oppgir motivasjon for førstegangstjeneste
«I over ti år har disse svarene vist at langt flere menn enn kvinner har ønske om tjeneste i Forsvaret. Motivasjonen blant både kvinner og menn økte noe i forbindelse med innføringen av allmenn verneplikt i 2014, men har gått ned igjen de siste årene», heter det blant annet i notatet.
Den viktigste motivasjonsfaktoren for tjeneste er venner og familie som tjenestegjør eller har tjenestegjort i Forsvaret.
Over halvparten av de spurte blant menn og kvinner trekker fram det som den viktigste motivasjonen for tjeneste.
I motsatt ende, er ønsket om en annen karriere enn i Forsvaret den viktigste årsaken for hvorfor ikke man ikke vil tjenestegjøre.
Flere kvinner enn menn svarer også at tjenesten i Forsvaret kanskje er for fysisk utfordrende som en årsak for manglende motivasjon.