Nyheter
Forsvarsdepartementet: Britisk leir er ikke ny
Det britiske forsvaret skriver i en pressemelding at de oppretter en ny base for arktiske operasjoner på Skjold i Indre Troms. Forsvarsdepartementet skriver imidlertid at leiren er norsk og at britiske styrker har brukt den som vintertreningsfasilitet i flere år.
Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Den nyopprettede Camp Viking i Nord-Norge vil være leir for Royal Marine Commandos tilhørende den britiske marinen, som beskrives som den arktiske spydspissen og er den avdelingen britene tyr til når de trenger soldater som skal slåss under kalde og ekstreme forhold.
Den nye leiren ligger i Øverbygd rundt 40 mil sør for Tromsø og er strategisk plassert i nærheten av flybasen på Bardufoss, der Commando Helicopter Force, som er spesialisert på å støtte Royal Marines i deres operasjoner.
Beliggenheten er ideell for å ha en avskrekkende effekt i regionen og plassert slik at Storbritannia kan reagere raskt dersom de må forsvare Natos nordre flanke og sin nære allierte Norge, står det i pressemeldingen fra den britiske marinen.
Men påstanden er feil, ifølge Forsvarsdepartementet.
Camp Viking er ikke en britisk base, understreker departementet overfor NTB.
– Leiren det refereres til i artikkelen ble etablert for noen år siden da Åsegarden leir utenfor Harstad ble nedlagt som alliert treningssenter. Det som fremkommer i artikkelen er med andre ord verken noe nytt eller på noen måte et brudd med norsk basepolitikk, skriver departementet i en epost til NTB.
Overfor Forsvarets forum utdyper pressevakt Birgitte Frisch følgende:
– Leiren det refereres til ligger i Skjold Garnison og er etablert i det som tidligere ble omtalt som repitisjonsøvelsesleiren (repleiren). Opprinnelig ble denne brukt som vintertreningsfasilitet av nederlandske Royal Marines. For to år siden byttet de nederlandske og britiske styrkene lokasjoner (Bardufoss og Skjold Garnison). Den brukes av våre allierte omtrent seks måneder i året og ved behov av norske styrker når det er ledig kapasitet. Leiren er norsk og finansiert gjennom norske infrastruktur- og driftsmidler.