Nyheter
Voldtektstiltalt i retten: Fratatt stillingen etter varslingssak
FINNSNES (Forsvarets forum): Uenighet om gjensidig interesse mellom partene hendelseskvelden, preget første dag av rettssaken.
Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Rettssaken mot mannen som er tiltalt for voldtekt uten samleie av en kvinnelig kollega i Forsvaret i 2020, startet i Nord-Troms og Senja tingrett torsdag.
Mannen i 30-årene er tiltalt for å brutt straffelovens paragraf 291, for å ha tilegnet seg seksuell omgang med vold. Mannen nekter straffskyld.
Kvinnen, som er i 20-årene, anmeldte forholdet i juni i år. Overgrepet skjedde ifølge tiltalen natt til 29. august 2020 i Målselv i Indre Troms.
– Det vil legges stor vekt på forklaringene. Vi har ingen observasjoner eller vitner på tidspunktet da den påståtte straffbare handlingen skal ha funnet sted, sier aktor Trude Kvanli til retten torsdag.
Flere uten direkte tilknytning til hendelsen, men som kunne bidra med andre observasjoner, var innkalt som vitner.
Møttes samme kveld
Både fornærmede og tiltalte forklarte seg. De skal ikke ha hatt en personlig relasjon i forkant av hendelsen, og møttes for første gang på fest den kvelden.
Hovedforskjellene i fornærmedes og tiltaltes forklaringer dreier seg om hva som skjedde på festen og etterpå, om fornærmede var interessert i tiltalte eller om hun ga uttrykk for at hun ikke var det.
Mannen hevder det var en god tone mellom ham og kvinnen i forkant av hendelsen. Det er ikke fornærmedes inntrykk, fikk retten forklart.
Kvinnen var synlig berørt under sin forklaring, når hun forteller at mannen skal ha kysset henne mot hennes vilje og presset henne mot en vegg, og at han utsatte henne for et seksuelt overgrep. Hun sier i retten at hun hadde prøvd å gi uttrykk for at hun ikke ønsket det, blant annet ved å dytte ham vekk.
Mannen forklarer at han ikke oppfattet det om kvinnen ikke var interessert, og at han opplevde situasjonen som gjensidig.
Fratatt jobben etter varsling
Kvinnen forklarer at hendelsen hadde påvirket arbeidshverdagen hennes. I utgangspunktet ønsket hun ikke å fortelle om det til noen, men heller komme seg gjennom det selv, og det var årsaken til at hun ikke anmeldte hendelsen tidligere, forklarer hun.
Kvinnen hadde en samtale med sin nærmeste sjef tidligere i år, som gjorde en vurdering på at alvorlighetsgraden var så høy at det skulle opprettes en varslingssak.
I retten forteller mannen at han fikk beskjed om at hans arbeidsforhold i Forsvaret skulle avsluttes i sommer.
– Rett før politiavhøret hadde jeg vært hos obersten, som ga beskjed om at arbeidsforholdet blir avsluttet. Jeg skulle få lønn ut kontrakten, men bli fratatt alt ansvar og fratre stillingen, sa mannen i retten.
– Glad for å fortelle
Bistandsadvokat Kristina Aastrøm sier hennes klient føler seg godt ivaretatt av Forsvaret etter at hun varslet om fornærmede tidligere i år.
– Det er naturlig nok tungt, men hun er glad for at hun har fått fortelle sin historie, sier Aastrøm til Forsvarets forum.
Hun varsler at de vil legge ned påstand om erstatning på rundt 120.000 kroner, men det vil avgjøres endelig fredag. Da legges det prosedyre.