Nyheter
Ekspert om mistenkt russisk spion:–Kunne ha fortsatt sin virksomhet i mange år
Oberstløytnant Geir Hågen Karlsen mener pågripelsen av den mistenkte russiske spionen i Tromsø har stor betydning og at denne typen funn er svært sjeldne.
Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Den 37 år gamle brasilianske statsborgeren ble mandag pågrepet på vei til jobb på Universitetet i Tromsø. PST mistenker at han har operert under falsk identitet, og at han i virkeligheten har spionert for Russland.
Administrasjonsdirektør ved UiT, Jørgen Fossland, bekrefter til Forsvarets forum at mannen har hatt tilknytning til universitetet som gjesteforsker i ett års tid.
– Han har ikke vært tilsatt som ansatt hos oss, men hatt stilling som gjesteforsker. Når det gjelder etterforskning av saken er det PST som må svare på det.
Geir Hågen Karlsen, som er oberstløytnant ved Forsvarets høyskole, mener pågripelsen har stor betydning.
– Hvis han er en illegalist, er det åpenbart litt av et kupp. Det brukes mange år på å bygge opp en sånn skjult identitet. Det er svært få tilfeller hvor slike er tatt, og aldri før i Norge, så vidt jeg vet, sier Karlsen til NRK.
Advokat: – Kjenner seg ikke igjen i anklagene
Forsvarets forum har snakket med Thomas Hansen i Codex Advokat Tromsø AS. Han bistår den internerte mannen i saken.
– Han kjenner seg ikke igjen i de anklagene som fremsatt mot ham. Han bestrider å være en russisk spion, slik det fremstilles i øvrige media i dag, og derfor begjærte han seg løslatt, sier Hansen.
Hansen sier at de registrerte at politiet fikk medhold i interneringsbegjæringen, og ikke har fått snakket med ham etter at kjennelsen kom. Hansen regner med å snakke med sin klient i løpet av ettermiddagen.
Advokaten understreker at dette ikke er en straffesak.
– Han er ikke siktet for noe. Det er en sak etter et forvaltningsspor, hvor han har blitt presentert et forhåndsvarsel om utvisning og så har han 14 dager på å imøtegå det. Så vil det fattes et vedtak, og ut i fra de mistankene som PST har fremsatt er det ikke overraskende om det kommer et utvisningsvedtak.
Mannen er fengslet på bakgrunn av unndragelsesfare.
– Vanskelig å bevise
Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) har varslet at mannen vil bli utvist. Det vil dermed ikke bli gjort noe forsøk på å straffeforfølge ham.
Det vil alltid være svært vanskelig å kunne få agenter dømt, påpeker Tom Røseth, hovedlærer i etterretning ved Forsvarets høyskole.
– Da må du ta dem på fersken, eventuelt i et overleveringsøyeblikk. I den digitale verden er det mer og mer utfordrende, sier han til TV 2.
Han er enig i at pågripelsen er en viktig sak for PST.
– Jeg regner med at begrunnelsen er god. Dette er nok en sak som har gjæret i en viss tid, sier Røseth.
Kan opprette kontaktnett
Den pågrepne mannen har jobbet med Arktis og hybride trusler i sin forskning. Karlsen mener han potensielt kunne ha fortsatt sin virksomhet i mange år.
– Hvis du er en erfaren forsker og er litt omgjengelig og produktiv, så vil du få et godt kontaktnett og veldig god oversikt over sårbarheter i samfunnet, sier han til NRK.
Les også: Norske og britiske fartøy skygget av den russiske marinen
En person som jobber med samfunnssikkerhet og beredskap, vil fort få kontakter både i forskningsmiljøer, politiet, næringslivet og andre viktige samfunnsinstitusjoner, påpeker han.
– Det kan selvfølgelig være nyttig hvis man har tenkt å gjennomføre dataangrep, sabotasje eller påvirkningsoperasjoner, sier Karlsen.
Han avviser at Norge har hatt en for naiv tilnærming og sier vi har nytt godt av å ha et åpent samfunn. Men i den situasjonen vi nå er i, bør vi vise mer årvåkenhet, fremholder han.