Forsvaret invitert til russisk militærparade

To norske skip er invitert til å delta i den russiske marines parade ved St. Petersburg. Det er uklart hvordan Forsvaret stiller seg til invitasjonen.

Det er kontreadmiral Lars Saunes som har mottatt invitasjonen fra admiral N.A. Jevmenovi i Russlands marine, skriver ABC Nyheter. 

«Jeg håper at din deltakelse i dette viktige arrangementet vil bidra til å bringe det russisk-norske sjøforsvarssamarbeidet enda videre», skriver admiralen i invitasjonen.

Tradisjon

Militærparaden har tradisjoner tilbake til tsar-tiden, men hadde et opphold fra 1980 til 2017. Kina, India, Vietnam og Filippinene deltok i paradeseilasen i fjor. 

Flere land skal nå ha fått en invitasjon som ligner den som er sendt til Norge.

Lagt på is

Det militære samarbeidet mellom Norge og Russland ble lagt på is etter at Russland i 2014 annekterte den ukrainske Krim-halvøya der det ligger en stor marinebase i byen Sevastopol. Det ble også innført en rekke sanksjoner begge veier. 

Et eventuelt norsk ja til invitasjonen kan bli tolket som et skritt i motsatt retning. Forsvarsdepartementet vil ikke kommentere invitasjonen overfor ABC Nyheter.