Nyheter

HJELPEMIDDEL: Hør teknologigründer Jo Jørgen Stordal fortelle om FieldCam-systemet.

Norsk innovasjon kan redde liv i Ukraina

Ved hjelp av et hjelmkamera og en liten skjerm kan soldater på slagmarken motta instrukser direkte, både gjennom lyd, video og grafikk fra fagpersoner og eksperter.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Rett utenfor Gardermoen, på Armydays sine områder, står en Leopard 1 stridsvogn. Stridsvognen har fått ilagt en feil som gjør at den ikke starter. Mannen som skal løse problemet heter David Faller og er tidligere spesialsoldat i det tyske forsvaret.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Jeg har aldri hatt noe med stridsvogner å gjøre, og jeg kan i hvert fall ikke skru på en, sier Faller og ler.

På en PC-skjerm lenger borte ser en mekaniker akkurat det samme som Faller ser, der han sitter inne i stridsvognen, gjennom et hjelmkamera. På denne måten skal mekanikeren feilsøke og veilede Faller, slik at de kan finne og løse problemet som strekker seg lang utenfor Fallers kompetanse.

Les også: Høyere forekomst av kreft blant militære piloter

Med live-bilder gir den fagkyndige instruksjoner til Faller. Han forklarer steg for steg hva som må gjøres, samtidig som han følger med på de direktesendte bildene. Han kan også sende grafikk til en liten skjerm Faller har festet på hjelmen sin. Sammen finner de feilen, reparerer den og stridsvognen starter.

Men det er ikke bare ved reparasjon av kjøretøy systemet kan komme til nytte. Det kan også benyttes til opplæring, livreddende førstehjelp og som et ledelsesverktøy.

Mannen bak FieldCam er teknologigründeren Jo Jørgen Stordal. Han er troppssjef i Heimevernet og har lang erfaring bak seg fra Forsvaret.

Med støtte fra innovasjon Norge, har han sammen med blant annet David Faller og tidligere sjef i politiets beredskapstropp, Anders Snortheimsmoen, utviklet produktet.

Stort behov i Ukraina

– Det at Norge og andre vestlige land donerer materiell til Ukraina er både riktig og solidarisk. Men man har hatt fokus på selve gjenstanden og ikke på det som kreves for å holde materiellet operativt, slik at Ukraina lykkes i sin forsvarskamp. Slik som det er nå, så stanser hjelpen i all hovedsak når materiellet er overlevert, sier Stordal.

FILMER: Samtidig som David Faller skrur ser han en liten skjerm på det ene øyet og det han gjør filmes og strømmes til en maskin et annet sted i verden.
VIDEOSTRØM: Direktevideo fra hjelmen kan sees på en maskin hvor som helst med nettilgang.

Stordal poengterer at mye av det donerte materiellet er av eldre karakter og krever teknisk kjennskap og et velfungerende vedlikeholdssystem. I dag er ukrainerne i stor grad overlatt til seg selv for å finne ut av dette. For å møte denne problemstillingen har Stordal og teamet hans utviklet et hjelmmontert smartkamera, med toveis video og audio kommunikasjon.

Hjelmkameraet har en nedfellbar skjerm der den som yter støtte kan gi instruksjoner til denne startskjermen. Dette gjør at de fagkyndige kan drive feilsøking over nett ved at de ser det samme som operatøren og kan snakke eller vise gjennom den nedfellbare dataskjermen.

GRÜNDER: Jo Jørgen Stordal sier han fikk ideen til FieldCam-systemet da han hadde pappaperm.

– FieldCam muliggjør at den tekniske ekspertisen eksempelvis kan sitte i Norge eller Polen og overføre kunnskap direkte til ukrainske soldater i kampens hete, for å utbedre våpensystemer og slåss videre mot russerne, uten at man havner i en sikkerhetspolitisk skvis, sier gründeren.

Ifølge Stordal er systemet i en testfase, men koster relativt lite og kan være fullt operativt innen noen måneder. Han sier de har fått tilbakemeldinger på at Ukraina har stort behov for mekanisk støtte og opplæring i utstyr.

– Uvurderlig verktøy for Forsvaret

Den tidligere tyske spesialsoldaten, David Faller, sier at han ser uendelige muligheter med FieldCam-systemet. Han mener det vil ha et bredt bruksområde, som kan overføres til andre beredskapsetater som politi, brann og ambulanse, for å nevne noen.

FUNGERER: David Faller har god tro på FieldCam. Han mener det er enkelt, praktisk og ikke tillegger soldater en masse ekstra vekt og at det på denne måten er funksjonibelt i reelle operative situasjoner.

Faller forklarer at dersom man har skadde pasienter kan man få veiledning fra mer kyndig personell og gjøre behandling i felt, mens man venter på at pasientene blir hentet ut. I tillegg kan de som skal motta pasientene på sykestuen få en helt annen oversikt over skadeomfanget, og på denne måten gjøre unike forberedelser. Det samme gjelder medisinsk personell på vei til et skadested.

Les også: Slovakia får nye angrepshelikoptre av USA

Han mener også det kan brukes til viktig bevissikring og som en trygghet for soldater om det skulle sås tvil om de har fulgt «rules of engagement».

– Dette kan bli et uvurderlig verktøy for Forsvaret og Nato, både under utdanning og som direkte støtte under skarpe operasjoner. Dette kan gi ledelse bak fronten mye bedre oversikt over situasjonen i fremste linje. Hvordan stridssituasjonen er og hvilke områder som har behov for hva, alt i realtime, sier Faller.

Powered by Labrador CMS