Nyheter:

ANBEFALINGER: Den israelske serien The Spy, romanen til Max Manus og spenningsmesteren Ken Follett er blant forsvarstoppenes anbefalinger.

Forsvarstoppenes krimfavoritter

Vi ba sjefene i Forsvaret anbefale påskelektyre, men med en vri. Hva er de beste kriminalfortellingen med militære temaer?

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Påsken er tiden for krim i Norge. Enten det er hørespill, TV-serier eller romaner, leser titter og hører nordmenn på kriminalhistorier, enten påsken legges til hytta på fjellet eller feires hjemme.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

I år har man kanskje en ekstra grunn til å sikre seg god påskeunderholdning, siden mange må avlyse ferieplanene på grunn av koronaviruset.

Mange kriminalromaner, filmer eller TV-serier har temaer knyttet til forsvar, etterretning og både kald og varm krig. Det er kanskje ikke unaturlig at ansatte i Forsvaret dras mot disse temaene og muligens har spesielt god kompetanse når det gjelder å vurdere kvaliteten på produktet? Eller kanskje kunnskapen ødelegger lesegleden, fordi fagfolk finner feil og mangler i verkene.

Ikke vet vi, men Forsvarets forum kontaktet et utvalg sjefer i Forsvaret, for å få deres krim-anbefalinger til påsken, gjerne med en liten kommentar. Dette er svarene vi fikk.

Eirik Kristoffersen, forsvarssjef

– Jeg liker tradisjoner og engelsk påskekrim på NRK er det jeg først og fremst forbinder med krim i påsken. I år skal jeg i tillegg lese den nylig utgitte boka «Rottejegeren» av Max Manus, en bok basert på hendelser under og etter andre verdenskrig, skriver forsvarssjefen i en e-post til Forsvarets forum.

Lars Lervik, sjef i Hæren

Alistair MacLean: «HMS Ulysses» (bok)

KRIGEN: HMS Ulysses er basert på forfatterens opplevelser under Andre verdenskrig.

– Forfatteren tjenestegjorde de arktiske konvoiene under Andre verdenskrig, og selve handlingen i boken er lagt til en krysser som skal eskortere forsyningskonvoi på vei til Murmansk. Boken skildrer hvordan krig påvirker mennesket, utholdenhet, ulike trusler som mannskapet står ovenfor hver dag, og ikke minst det utfordrende klima. En sterk bok som beskriver krig og livet på sjøen, skriver Lervik til Forsvarets forum.

«Ukjent soldat» (film)

– Ukjent soldat er en andre verdenskrigsfilm som følger et kompani under Den finske fortsettelseskrigen fra 1941-1944. Filmen setter perspektiv på hvordan politiske avgjørelser får utspill på bakken. Soldaten har alltid vært viktig, og soldaten vil fortsatt være viktig i fremtiden, mener Lervik.

«The Spy» (TV-serie)

– Basert på en sann historie fra etterkrigstiden. Den israelske etterretningstjenesten rekrutterer en kontorist, og sender han til Syria som hemmelig agent. I handlingen følger man agenten og hvordan han jobber på vegne av Israel. Handlingen tar også for seg hvordan det er å være borte fra familie over lengre tid, men også hvordan det er å sitte hjemme og vente på de som er borte, skriver Lervik.

Elisabeth Michelsen, sjef i Heimevernet

«Kongens nei» (film)

Et historisk drama om kong Haakons flukt fra Norge da tyskerne inntok landet i april 1945.

«Den 12. mann» (film)

Historien om Jan Baalsruds flukt fra fra nazistene under Andre verdenskrig.

«Band of brothers» (TV-serie)

TV-serien «Band of Brothers» handler om en gruppe amerikanske soldater på oppdrag i Europa under Andre verdenskrig.

Rune Andersen, sjef i Sjøforsvaret

Rune Andersen skriver til Forsvarets forum at han egentlig vil anbefale litt skjønnlitteratur uten militære tema når man først har ferie, men sender likevel noen tips til spennende påskelitteratur med militært tilsnitt.

John Le Carré: «En fri agent» (bok)

– Le Carré setter punktum for et fantastisk forfatterskap med handling fra britisk etterretning, skriver Andersen.

Ken Follett: «Nålen» (bok)

– Folletts gjennombrudd, en klassiker, mener Andersen.

Elliot Ackerman/James Stavridis: «2034 A Novel of the Next World War» (bok)

– På min egen leseliste for påsken, men trygg på at denne kan anbefales, skriver sjefen i Sjøforsvaret.

Louise Dedichen, sjef for Militærmisjonen i Brussel

Helga Flatland: «Alle vil hjem» (bok)

ANBEFALT: Agnes Ravatn går mange hus forbi, sier Louise Dedichen.

– Helga Flatlands triologi «Alle vil hjem» er en fin skildring av unge mennesker og hva de utsettes for i skyggen av krigen i Afghanistan. Jeg tror mange vil kjenne seg igjen i usikkerheten, lengselen og dessverre for mange, også sorgen, skriver Dedichen.

Bjørn Andreas Bull-Hansen: «Jomsvikingene» (bokserie)

– Jeg er også veldig begeistret for Bjørn Andreas Bull-Hansens bøker. Serien om «Jomsvikingene» bringer oss tilbake til vikingtiden, og hans skildringer er spennende, imponerende, detalj- og lærerike, mener Dedichen.

Agnes Ravatn: «Fugletribunalet» (bok)

– I krimgenren går kanskje Agnes Ravatn mange hus forbi. Jeg kan imidlertid love stor spenning i særlig «Fugletribunalet» og «Dei sju dørane». Hun har en penn utenom det vanlige, må leses!, skriver Dedichen.

Nils Andreas Stensønes, sjef i E-tjenesten

«Fouda» (TV-serie)

Den israelske TV-serien «Fouda» handler om en israelsk agent på leting etter en terrorist fra Hamas.

Ken Follett: «Nålen» (bok)

Ken Folletts gjennombruddsroman er en spionthriller fra Andre verdenskrig.

Ben Macintyre: «The spy and the traitor» (bok)

En sann historie om den sovjetiske dobbeltagenten Oleg Gordievsky.

– All disse nærmer seg virkeligheten i større eller mindre grad, skriver Stensønes til Forsvarets forum.

Jon Gerhard Reichelt, sjef i Forsvarets sanitet

Jan Guillou: «Hamilton»-bøkene (bokserie)

– For «hundre år siden» leste jeg som alle andre Jan Guillou sine bøker om offiseren/ agenten Hamilton. Den var i alle fall den gang spennende, og beskrev mer eller mindre autentisk hans bakgrunn og bivirkningene ved svært operativ tjeneste og for stor belastning. Fler av bøkene er filmatisert. Håper de har tålt tiden som har gått, og Jan Guillou er jo uansett en flink forfatter, skriver Reichelt.

– Jan Guillou har også skrevet en lang serie kalt «Det store århundre». Det er jo ikke direkte en krim, men spenningen er der, og et par av bøkene har krig som en viktig ingrediens, spesielt bøkene 3-5 har krigen som viktig del av seg. Også norsk motstandskamp er med, fortsetter sjefen i FSAN.

Lars Keppler: «Joona Linna»-serien (bok)

– Ellers er bøkene til Lars Keppler noe av det mest spennende jeg har lest, og jeg har brukt dem aktivt for å holde ut lange flyreiser. For første gang i livet tok jeg meg i å ønske at flyturen skulle vare litt lenger, da jeg nærmet meg slutten av boken og landing samtidig. Om det er en tilknytning til militær virksomhet er vel usikkert, men jeg innbiller meg at hovedpersonen har militær bakgrunn og trening. Serien er kritisert for mye vold, men volden har i alle fall «militær presisjon», påpeker Reichelt.

KLASSIKER: TV-serien Rød Snø ble først vist i 1985.

«Foyle´s War» (TV-serie)

– TV serien «Foyle´s War» foregår jo under krigen, og er en fin og autentisk beskrivelse av både miljø og folk, i tillegg til at jo Foyle oppklarer mysterier som ofte er knyttet til selv krigen. Tror den har tålt tidens tann, og har vel vært sendt som påskekrim. Vellaget, klassisk og britisk.Den britiske krimserien «Morse» med sine avleggere som tar for seg både den unge Morse og hans erstatter berører stadig krigen. Mange av de som dukker opp har tjenestegjort, og ikke sjelden spiller krigen en stor rolle i plottet. Dette også vellaget, klassisk og britisk, skriver Reichelt.

«Rød snø» (TV-serie)

– En norsk påskekrim fra krigen. Kanskje litt tilårskommen, men husker den som spennende, mener Reichelt.

Powered by Labrador CMS