Nyheter

SLAGKRAFT: USS Harry S. Truman har plass til 90 kampfly og helikoptre. På bildet er et F/18 Super Hornet.
SLAGKRAFT: USS Harry S. Truman har plass til 90 kampfly og helikoptre. På bildet er et F/18 Super Hornet.

Sender et tydelig signal:
– Enorm slagkraft

– Jeg tror ingen i Moskva har forventninger om bedre tider i forholdet mellom Russland og det samlede Vesten, sier Nupi-forskeren Jakub Godzimirski. 

Publisert Sist oppdatert

Kort oppsummert

  • USS Harry S. Truman, et amerikansk hangarskip, besøker Oslo for å demonstrere styrke, mener eksperter. 
  • Besøket har en diplomatisk overtone, og er ikke kun av militære årsaker, men også for å styrke båndene med Norge.
  • Reaksjoner fra Russland på lignende besøk tidligere har vært negative, noe som peker på de geopolitiske spenningene i regionen.

Oppsummeringen er generert av kunstig intelligens, men gjennomlest av en journalist.

Det amerikanske hangarskipet USS Harry S. Truman ankom Oslo fredag, et besøk som sender sterke sikkerhetspolitiske signaler. 

USA-EKSPERT: Førsteamanuensis ved Institutt for forsvarsstudier Anders Romarheim.

– Dette er fordi de vitner om en enorm slagkraft, som kan ramme langt, også på land, på grunn av luftkapasitetene, sier førsteamanuensis ved Institutt for forsvarsstudier, Anders Romarheim. 

Hangarskipet er på hele 333 meter og har den siste tiden deltatt i øvelser i Nordsjøen. Skipet besøker Oslo slik at mannskapet får litt tid på land, men også for å utvise amerikansk styrke. 

– De skal ikke til Oslo av rent militære årsaker. Det er en tydelig diplomatisk overtone når amerikanerne og Forsvaret tar anløp i hovedstaden. 

Moskvas reaksjoner

Da søsterskipet Gerald R. Ford besøkte Oslo i fjor, kalte den russiske ambassadøren til Norge-besøket for ulogisk og skadelig. 

Så langt har det ikke kommet uttalelser fra Russland, men seniorforsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt, Jakub Godzimirski, er tydelig på signalene som sendes. 

MOSKVAS REAKSJONER: Jakub Godzimirski er forsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt. Han er sikker på at Russland registrerer at hangarskipet besøker Oslo.

– Det må betraktes som avskrekking når et hangarskip, som er noe Russland egentlig ikke har, besøker Norge. Det er en maktdemonstrasjon man ikke kan overse. 

Det er foreløpig uklart hvor hangarskipet vil vende nesen etter Oslo-turen. I fjor gikk søsterskipet nordover mot Lofoten. Nupi-forskeren mener at jo nærmere det kommer grensen mot Russland, jo verre vil det bli oppfattet. 

En bedring i det norsk-russiske forholdet er heller ikke nært forestående, mener han. 

– Jeg tror ingen i Moskva har forventninger om bedre tider i forholdet mellom Russland og det samlede Vesten, sier han. 

Harris vs Trump

Da statsminister Jonas Gahr Støre besøkte Truman lørdag, var onsdagens valg i USA et sentralt tema. Uansett utfall mener Støre at det norsk-amerikanske militærsamarbeidet vil fortsette og at det amerikanske Nato-medlemskapet ikke står i fare for å ryke. 

– Å vite at du har 31 av verdens mest utviklede land i ryggen, er en ressurs som jeg tror de vil ta vare på, sa Støre fra brua på Truman.

RESSURS: Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og kaptein på USS Harry S. Truman, Dave Snowden.
RESSURS: Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og kaptein på USS Harry S. Truman, Dave Snowden.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Den republikanske duoen J. D. Vance (visepresidentkandidat) og Donald Trump har tidvis sjokkert med sine uttalelser om Nato og Ukraina. Konsekvensene for europeisk sikkerhet, er et mye omtalt tema i norske medier om dagen.

– Det er tusenkronerspørsmålet og ingen har fasit på det. I Trump-perioden ble forsvarssamarbeidet med USA forsterket. Vi tilbyr noe ingen andre har, og det er orkesterplass til Russlands maritime aktivitet i nordområdene, sier IFS-forsker Romarheim. 

Godt Trump-forhold

Romarheim er likevel sikker på hvilken amerikansk administrasjon som Norge av sikkerhetspolitiske grunner, vil foretrekke. 

– For Norges del er det mer bekvemt med en Harris-administrasjon. Men skal vi forholde oss til en Trump-administrasjon ligger vi bedre an til å danne et godt bilateralt samarbeid enn mange andre. Betydningen av slike samarbeid kan bli av større betydning enn selve alliansemedlemskapet. 

NEDPAKKING ELLER OPPRIGG: Det er knyttet stor spenning til det amerikanske valget. For Norge er mye av fokuset på hva som vil skje med det norsk-amerikanske forholdet.

De første amerikanske valglokalene åpner tirsdag morgen norsk tid.

Powered by Labrador CMS