Nyheter

I HIMMELEN: Niels Mykleby er ivrig fallskjermhopper og har forsvarsbakgrunn. Han er en av dem som kan bli ESAs nye astronaut.
I HIMMELEN: Niels Mykleby er ivrig fallskjermhopper og har forsvarsbakgrunn. Han er en av dem som kan bli ESAs nye astronaut.

Tidligere spesialsoldat-lege kan bli Norges første astronaut

I juni søkte 23.000 personer om å bli astronaut, nå er det rundt 1000 stykker igjen. En av dem er Niels Mykleby, som har tjenestegjort som lege ved Forsvarets spesialkommando.

Publisert Sist oppdatert

Tidligere i år søkte den europeiske romfartsorganisasjonen (ESA) etter nye astronauter. Etter første kvalifiseringsrunde ble 23.000 søkere redusert til rundt 1000.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: [email protected] eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

En av dem som fortsatt er med i konkurransen om muligheten for å reise til verdensrommet, er Niels Mykleby fra Deset i forsvarskommunen Åmot.

– Jeg er i en lykkerus akkurat nå, jeg svever litt fortsatt, sier Mykleby til NRK, som først omtalte saken.

Vernepliktig lege for norske spesialsoldater

Mykleby er utdannet innen medisin og jobber i dag som radiolog. På fritiden er det luftsport som er den store lidenskapen. Han tok flysertifikat allerede som 14-åring og gjennomførte sitt første fallskjermkurs to år senere.

LUFTIG: Niels Mykleby har vært tiltrukket av det luftige element både på fritiden og i arbeidet.
LUFTIG: Niels Mykleby har vært tiltrukket av det luftige element både på fritiden og i arbeidet.

– Jeg hadde hoppet mye fallskjerm som sivil. Derfor var jeg ganske ivrig etter å komme meg på innsiden av gjerdet hos Hærens jegerkommando. I 2001 var jeg vernepliktig lege for fallskjermjegere og soldater fra FSK på Rena, sier han til Forsvarets forum.

– Det var en fantastisk fin tjeneste, jeg får fortsatt stjerner i øynene når jeg tenker tilbake på tiden i grønt.

Det var også travle tider i forkant av at soldater fra avdelingen skulle til Afghanistan.

– Ingen visste helt hva som skulle foregå. Tidvis var det mer spennende enn jeg hadde sett for meg på forhånd.

Les mer: Over en tredjedel av årets fallskjermjegere var på trening med Aslak Berge

Natthopp fra 25.000 fot

Som fallskjermentusiast fikk han være med spesialsoldatene på hoppfeltet. Han har blant annet gjennomført natthopp fra 25.000 fot med oksygen og fallskjermhopp med landing i vann.

PÅ VEI OPP: Niels Myklebust kan bli den første nordmannen i verdensrommet.
PÅ VEI OPP: Niels Myklebust kan bli den første nordmannen i verdensrommet.

– Tror du bakgrunnen din fra Forsvaret har vært viktig i utvelgelsen av fremtidige astronauter?

– Å jobbe i verdensrommet handler om å utføre vitenskapsarbeid under ekstreme forhold. I Forsvaret fikk jeg både dykke- og flymedisinsk utdannelse. Det har nok vært gunstig i søknadsprosessen. Det er veldig relevant for astronauttreningen å forstå hvordan kroppen fungere når man utsettes for mange G-krefter, eller i vektløs tilstand.

– Det handler om hjernearbeid under stressende miljøer. Der tror jeg bakgrunnen min fra Forsvaret har vært viktig.

Allerede neste uke reiser han til Tyskland for neste kvalifiseringsrunde.

Dersom Mykleby kommer seg gjennom nåløyet kan hans neste arbeidsplass bli romstasjonen Gateway. Den er planlagt skutt opp i 2024 og skal fungere som en mellomstasjon for å utforske månen og på lengre sikt, Mars.

Powered by Labrador CMS