Nyheter

KRITIKK: Sivilombud Hanne Harlem sier Forsvaret ikke hadde lov til å frata to ansatte muligheten til å få nye stillinger.

Sivilombudet mener Forsvaret avslo jobbsøknader uten gyldig grunn

Forsvarets personell- og vernepliktssenter avviste jobbsøknader til to ansatte fordi søkerne kanskje skulle fortsette i Forsvaret til de var 60 år uansett. Det mener Sivilombudet de ikke kunne gjøre.

Kortversjon:

  • To ansatte i Forsvaret ble nektet stillinger de søkte på grunn av deltakelse i offiserskurs med tjenestevilkår T60, til tross for at utlysningsteksten ikke utelukket dette.
  • Sivilombudet kritiserte Forsvarets personell- og vernepliktssenter for ikke å vurdere søknadene og har bedt om å bli orientert om eventuelle tiltak for å rette opp i situasjonen.

Oppsummeringen er generert av kunstig intelligens, men gjennomlest av en journalist.

To ansatte i Forsvaret søkte på stillinger med tjenestevilkår T60 med utbetaling av bonus. Begge søkerne var på T35-kontrakter. 

Begge søkerne gikk på et halvårlig grunnleggende offiserskurs for å oppnå offisersutdanning da de søkte på stillingene. Når man fullfører dette kurset, blir man pliktig til å jobbe i Forsvaret til man er 60 år.

Dette mente Forsvarets personell- og vernepliktssenter (FPVS) var et godt nok argument for å frata begge søkerne muligheten til å få stillingene de søkte på.

Sivilombudet mener FPVS ikke kunne gjøre dette, ettersom det ikke stod noe i utlysningsteksten som utelukket dem som gikk på dette offiserskurset.

– Vi mener Forsvaret ikke hadde rett til å la være å vurdere klagernes søknader om stillingene. Verken kunngjøringen for ansettelsene, stillingsannonsene eller tilbudet om offiserskurs tilsa at søknadene ikke skulle vurderes, sier sivilombud Hanne Harlem.

IKKE UVANLIG: Sivilombud Hanne Harlem sier en stor del av klagene som gjelder Forsvaret handler om ansettelsessaker.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Kommunikasjonssjef i FPVS, Trine Sylju Arntsen, sier vedtakket ble fattet i henhold til intensjonen bak kunngjøringen.

– FPVS vurderte at de som var under utdanning, der tilsettingsvilkåret ble T60 etter fullført og bestått utdanning, ikke var i målgruppen, sier hun.

T35 og T60 betur at man er ansatt frem til man fyller 35 og 60 år.

Avdelingen ville ansette

For begge søkerne la FPVS, i tillegg til at de skulle få en ansettelse frem til de var 60 år uansett, til grunn at de ikke hadde nok tjenesteerfaring.

I annonsen var det presisert at målgruppen var personell tilsatt T35.

Da søkerne fikk avslag på grunn av kvalifikasjonsprinsippet, klagde de inn saken til Sivilombudet.

Kvalifikasjonsprinsippet er en del av forsvarsloven § 44 som sier at den best kvalifiserte søkeren skal ansettes og at arbeidsgiver kan oppstille krav som er nødvendige for stillingen så lende disse står i utlysningsteksten.

Sivilombudet mener søkerne ikke ville ha rett og plikt til ansettelse frem til fylte 60 år før etter de hadde fullført det grunnleggende offiserskurset, slik at de oppfylte kriteriet om å være ansatt på T35/38.

– Forsvarets håndtering av søknadene var ikke i samsvar med utlysningen og kvalifikasjonsprinspippet, sier sivilombud Harlem.

Avdelingene som stillingene var hos har ifølge Sivilombudets undersøkelser sagt at de ønsket å ansette begge personene som fikk avslag av FPVS.

FPVS snudde - for sent

Etter en ny vurdering mente derimot FPVS at begge var kvalifisert og skulle ha fått tilbud om ansettelse frem til fylte 60 år med utbetaling av bonus.

Nå er begge stillingene besatt, uten at søkerne ble tatt med i vurderingen.

Trine Sylju Arntsen i FPVS sier de ser at vurderingen som ble lagt til grunn var feil, noe som er kjedelig for de involverte, og at de er lei seg for det.

– Kunngjøringsskrivet tok ikke høyde for alle eventualiteter. Det har vi lært av. Vi jobber kontinuerlig med å ha så godt vurderingsgrunnlag som mulig når vi fatter vedtak, sier Arntsen.

FPVS vurderer nå om det er grunn til andre tiltak for å bøte på uretten søkerne har opplevd.

Sivilombudet har bedt om å bli orientert om hva FPVS skal gjøre før 5. april 2024.

– Jeg tenker at det er ryddig. Når Forsvaret ser at det gjort feil, er det positivt at Forsvaret «rydder opp» i feilen, sier sivilombud Harlem.

Powered by Labrador CMS