Nyheter
Vil øke kunnskapen om minoriteter og mangfold i Forsvaret
Det føres per i dag ikke statistikk over andelen vernepliktige soldater med minoritetsbakgrunn i Norge. Nå skal et pilotprosjekt utvide mangfoldsperspektivet i Forsvaret.
Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
I et skriftlig spørsmål til forsvarsministeren, etterlyser Høyres stortingsrepresentant Mahmoud Farahmand statistikk over personer med minoritetsbakgrunn som fullfører førstegangstjenesten. Det vil si personer som selv har innvandret, eller er barn av innvandrere til Norge.
– Forsvaret oppgir detaljerte tall for gjennomføringsgraden for kvinnelige vernepliktige, og for min del virker det lite hensiktsmessig å ikke oppgi de samme opplysningene for andre relevante grupper, skriver han.
Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) svarer at statistikken ikke har blitt utarbeidet på grunn av personvernhensyn.
Lite mangfold
I «Handlingsplanen for økt likestilling og mangfold i Forsvaret», står det blant annet at Forsvarets nettsider og sosiale medier sjelden portretter personell eller personer med synlig minoritetsbakgrunn, mangfold i hudfarge og etnisk bakgrunn eller religiøs overbevisning.
Nå har Forsvarsstaben tatt initiativet til et pilotprosjekt som skal innhente kunnskap og status på minoritetrepresentasjon blant en avgrenset gruppe vernepliktige og kadetter.
– Prosjektet vil involvere både interne og eksterne ressurser og vi ser for oss at prosjektet gjennomføres ved et utvalg av våre avdelinger, skriver talsperson for Forsvaret, oberstløytnant Stine Barclay Gaasland i en e-post til Forsvarets forum.
Les også: Forsvaret lanserer historisk handlingsplan for mangfold og likestilling.
Status quo
Staben jobber nå med å kartlegge prosjektet og vurderer ulike modeller for gjennomføring. Blant annet skal Forsvaret invitere minoritetsorganisasjoner og religiøse organisasjoner til dialog.
– Pilotprosjektet vil bli en viktig del av Forsvarets videre arbeid for en sammensetning av personell som representerer mangfoldet i vår befolkning, skriver Gaasland.
Farahmand sier at pilotprosjektet er viktig og at det kan gi oversikt over hvordan det egentlig går med rekrutteringen av personer med innvandrerbakgrunn.
– Om Forsvaret ønsker å rekruttere fra hele samfunnet må man også få kunnskap om hvorfor enkelte grupper uteblir, sier han.
Flere aspekter
Han mener at det er flere ting som kan være viktig å se på i arbeidet med et tydeligere mangfoldsperspektiv i Forsvaret.
– Et annet aspekt er å styrke rekrutteringen av ungdommer med innvandringsbakgrunn.
Førstegangstjenesten er et av de beste arenaene for å skape tilhørighet til det norske fellesskapet, sier han.
For kort tid siden ble det utført en studie i Sverige, hvor det kom fram at det er betydelig lavere villighet og motivasjon for å avtjene verneplikt blant svensk minoritetsungdom.
– Dette sier også noe om oppslutningen i det svenske fellesskapet, sier Farahmand.
– I Norge hører jeg at stadig flere får avslag på sine sikkerhetsklareringer, og ofte fordi de eller deres foreldre er født et annet sted enn i Norge. Dette er i seg selv nok til å skade fellesskapet vi forsøker å skape, sier han.