Nyheter
LYNGLIMT: Hæren får nytt bærbart luftvern til en verdi av 350 millioner kroner av typen Piorun fra det polske selskapet Mesko.
Foto: Forsvarsmateriell
Nytt bærbart luftvern til Hæren
Det polske selskapet Mesko skal levere det bærbare luftvernsystemet Piorun til Hæren. Leveransen begynner allerede i 2023.
Forsvarsmateriell skal det neste året levere flere nye og oppgraderte luftvernsystemer til Forsvaret fra det polske selskapet Mesko. Dermed får Hæren bærbare luftvernssystemer til en verdi av rundt 350 millioner kroner.
Hele luftvernsystemet, med utskytningssystem og missil, veier under 20 kg, og kan derfor bæres og brukes av en enkelt soldat. Denne typen luftvern kalles ofte MANPADS (Man Portable Air Defence System).
Les også: Britenes Harpoon-missil får norsk erstatter
– Dette er første gang Norge skal bruke bærbart luftvern av denne typen, og Forsvaret får derfor en viktig kapasitet som de ikke har hatt tidligere. Dette er også første gang vi inngår en større kontrakt med polsk forsvarsindustri, noe som vitner om en positiv utvikling i det norsk-polske forsvarssamarbeidet, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) i en pressemelding fra Forsvarsmateriell.
Luftvernsystemet Piorun, som på polsk betyr «lynglimt», vil med sine varmesøkende missiler kunne brukes mot droner, helikoptre og fly opp til 4000 meters høyde.
Det nye bærbare luftvernet skal supplere Hærens nye kampluftvern og Luftforsvarets NASAMS-luftvern og kampfly, ifølge direktør i Forsvarsmateriell, Gro Jære.
Arbeidet med anskaffelsen startet høsten 2021.
Piorun skal gi Forsvaret den beste kombinasjonen av tid, ytelse og kostnad. Det kan leveres relativt rask, møter kravene til funksjon og ytelse og kommer godt ut prismessig, ifølge sjef for luftkapasiteter i Forsvarsmateriell, brigader Jarle Nedgård.
Fakta om Hærens nye bærbare luftvern:
- Piorun (som betyr «lynglimt» på polsk) ble først tatt i bruk i 2019, og er en polsk videreutvikling av det opprinnelig sovjetiske bærbare luftvernsystemet Igla. Utvendig ligner det fortsatt på tilsvarende russiske våpen, men innvendig er det lite igjen av forgjengeren. Piorun er blant annet utstyrt med en ny og kraftigere rakettmotor og bedre søker- og styresystemer.
- Systemet skyter ut et missil på litt over 10 kg som bruker en liten varmesøkende sensor montert i nesen på missilet for å styre seg inn mot et mål. I likhet med andre våpen som bruker slike styresystemer betyr dette at skytteren ikke trenger å styre missilet mot målet etter at det er skutt ut, og i stedet kan søke dekning eller lade et nytt missil. Slike systemer omtales gjerne som «fire-and-forget» våpen.
- Piorun har flere fordeler sammenlignet med eldre, tilsvarende våpen. Missilet har en kraftigere motor, og kan derfor fly både høyere og lengre. Det er også utstyrt med en bedre søker som er vanskeligere å forvirre med motmidler, og som kan finne og følge mindre mål, inkludert små droner. Missilet er også i stand til å bekjempe mål som flyr svært lavt, hvor varmekilder på bakken ofte vil forstyrre andre tilsvarende våpen. Mesko og Polen har også en aktiv produksjonslinje for Piorun som sikrer god tilgang på både reservedeler og nye missiler.
- Polen har kjøpt et stort antall Piorun til eget bruk, og inngikk i juni 2022 en avtale med Mesko om leveranse av ytterligere våpen og missiler. I september 2022 ble det også kjent at Estland hadde inngått en avtale om kjøp av Piorun.