Nyheter:

Forsvarssjef Eirik Kristoffersen og forsvarsminister Frank Bakke-Jensen under fremleggelsen av Forsvarets årsrapport.
Forsvarssjef Eirik Kristoffersen og forsvarsminister Frank Bakke-Jensen under fremleggelsen av Forsvarets årsrapport.

Forsvarets operative evne økte noe i 2020

Det kommer frem av Forsvarets årsrapport.

Publisert Sist oppdatert

Det skyldes innhenting av etterslep på vedlikehold, reservedeler og beredskapsbeholdninger, står det i rapporten som forsvarssjef Eirik Kristoffersen tirsdag overleverte til forsvarsminister Frank Bakke-Jensen.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: [email protected] eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

«I tillegg er klartidene for enkelte operative avdelinger redusert, og Forsvarets evne til å samvirke med allierte har økt», står det.

Nytt materiell

Nytt av året var at overleveringen ikke ble gjort fysisk, men som en oppfordring til å lese rapporten som ligger åpent på Forsvarets nettsider.

Innfasing av F-35, økt landmilitær tilstedeværelse i Finnmark, mekanisering av Brigade Nord og nytt artilleri nevnes som faktorer. I tillegg har Heimevernet mottatt nye feltvogner og logistikkfartøyet KNM «Maud» har startet oppøving mot operativ bruk.

Kortere klartider

Ved årsskiftet gikk Forsvaret inn i en ny langtidsplanperiode. 2020-rapporten gir dermed noen pekepinner på måloppnåelse av den forrige langtidsplanen, som gjaldt for 2017-2020.

– Siden 2017 har Forsvaret forkortet klartidene for en rekke avdelinger, og det arbeidet fortsatte i 2020. Brigade Nord har redusert sin klartid med ca. to tredjedeler i perioden, det samme gjelder for fregatter og ubåter, skriver Kristoffersen i sine kommentarer til rapporten.

Powered by Labrador CMS