Nyheter
KARANTENE-KRØLL: Karanteneloven slår fast at det er tilsettingsmyndighet som kan ilegge karantene eller saksforbud når noen forlater statsforvaltningen. For militære embetsmenn utnevnt i statsråd er det Forsvarsdepartementet som er denne myndigheten.
Foto: Berit Roald, NTB
Toppoffiserer har gått til privat sektor uten karantene
Forsvaret og Forsvarsmateriell har gitt grønt lys i saker hvor høytstående offiserer har fått gå over til privat sektor uten begrensninger. Sakene skulle imidlertid vært vurdert av Forsvarsdepartementet.
Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
– Vi ser et behov for å gjennomgå forvaltningen av regimet knyttet til karantenebestemmelsene, sier spesialrådgiver Birgitte Frisch i Forsvarsdepartementet til Dagens Næringsliv.
Når noen forlater statsforvaltningen, slår karanteneloven fast at det er tilsettingsmyndighet som kan ilegge karantene eller saksforbud. For militære embetsmenn utnevnt i statsråd er det Forsvarsdepartementet som er denne myndigheten.
Forsvaret og Forsvarsmateriell er begge etater underlagt Forsvarsdepartementet.
Forsvarsmateriell, som utruster Forsvaret for flere milliarder kroner i året, har behandlet flere karantenesaker siden Karanteneloven trådte i kraft i 2016.
Sentrale personer i de to etatene har blant annet startet jobber i det finske forsvarsselskapet Robonic, våpenselskapet Kongsberggruppen og Næringslivets Sikkerhetsråd skriver avisen.
Kommunikasjonssjef Sven Harald Halvorsen i Forsvarsmateriell viser til at etaten har erkjent at «rutinene rundt praktiseringen av Karanteneloven ikke har vært gode nok» og opplyser at de skal gjennomgås.
Det skal også Forsvaret gjøre.
– Forsvaret erkjenner at rutinene ikke har vært tilfredsstillende på dette området, og vi tar nå tydelig grep for å sørge for klare rutiner og dokumentasjon i fremtiden, sier HR-direktør Tom Simonsen i Forsvaret til avisen.