Nyheter

SITUASJONSFORSTÅELSE: 18. desember skal Norge og Nederland skyte opp to nanosatelitter.

Uunnværlig romkapasitet for væpnede styrker i fremtiden

Nederland og Norge har et romsamarbeid, og nå skytes mikrosatellittene ut i verdensrommet. De skal kunne samle militærrelevant informasjon.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

18. desember skal Norge og Nederland skyte opp to nanosatelitter som et resultat av et militært romsamarbeid der Nederland og Norge har verdensledende kunnskap og teknologi.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Satellittene styres fra Norge, og det norske og nederlandske forskningsmiljøet leder tester og forsøk mens satellittene er i bane.

Les også: Artilleriet fyrer løs i ny Netflix-satsning

– Med disse små og rimelige satellittene tar Nederland og Norge et nytt skritt i å utvikle rombaserte sensorer for å etablere bedre situasjonsforståelse i våre havområder, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) i en pressemelding.

Forsvarsministeren sier en økende trussel der enkelte stater nekter andre stater fri tilgang til verdensrommet krever høyteknologiske og rimelige romkapasiteter.

– Dette førte til utvikling og lansering av mikrosatellitter for forsknings-og utviklingsformål som i fremtiden kan benyttes til både sivil og militær bruk, sier Gram.

Militærrelevant informasjon

Systemet som lanseres består av mikrosatellittene Huygens (Nederland) og Birkeland (Norge). De flyr i tandemformasjon i en høyde på omtrent 535 kilometer i bane rundt jorden, med en innbyrdes avstand på 15 til 25 kilometer. Dette gjør at satellittene kan ta opp signaler samtidig og oppdage og identifisere spesifikke radarsystemer.

På grunn av den begrensede størrelsen og vekten til satellittene er oppskytningskostnadene betydelig lavere enn tradisjonelle store og dyre satellitter. Samtidig kan disse mikrosatellittene samle høykvalitets- og militærrelevant informasjon, skriver Forsvarsdepartementet.

SMÅ: På grunn av størrelse og vekt er disse nanosatellittene billigere å skyte opp enn store satellitter.

Internasjonalt samarbeid

I fremtiden vil denne type romkapasiteter være uunnværlige for de væpnede styrkene. Militære operasjoner foregår i økende grad på grunnlag av informasjonsdrevne nettverk, står det i pressemeldingen fra Forsvarsdepartementet.

MilSpace2-programmet er et ledd i forskningssamarbeidet mellom Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) og de nederlandske kunnskapsinstituttene NLR og TNO.

I forbindelse med samarbeidet skrev forsvarsdepartementet i Nederland og Norge den 1. desember en avtale for å tydeliggjøre sine intensjoner der begge land er enige om å gjennomføre sine romaktiviteter trygt og forsvarlig, samt følge internasjonal romlov.

Powered by Labrador CMS