Forsvaret bistår i søket etter savnede

Forsvaret bistår i søket etter at to mann falt over bord i Norskehavet. Nå er de to savnende bulgarske statsborgerne antatt omkomne.

Publisert Sist oppdatert

Pressevakt ved Hovedredningssentralen i Nord-Norge, Jan Eskil Severinsen forteller at de fikk melding om at to personer falt over bord klokken 11.40 torsdag 2. januar.

– Det er et helikopter fra Heidrunfeltet (olje- og gassfelt, journ. anm) som deltar i søket, og et Sea King fra Ørland er på vei, sa Severinsen tidligere på dagen..

Fra klokka åtte om kvelden torsdag 2. januar går søket inn i en ny fase: Da antas de at de to savnede bulgarske statsborgerne har omkommet på sjøen. 

Sea King-helikopteret avsluttet sitt søk litt over klokka seks på kvelden. Da meldte Hovedredningssentralen om svært vanskelige forhold med vind opp i orkan styrke. 

Innstilt Orion-anmodning

Tidligere på dagen ble det opplyst at et Orion-overvåkningsfly skulle delta i søket etter de savnende. Anmodningen ble imidlertid kansellert på grunn av at søket dro ut i tid, samt at værforholdene var vanskelige.

Severinsen melder om at bølgene er rundt åtte meter høye.

– Det er fryktelig urolig sjø. I utgangspunktet skal redningsaksjonen pågå inntil personene er funnet, sier Severinsen.

Han forteller videre at personene som falt over bord ikke har på seg redningsvest. 

Lasteskipet deltar også

Det var VG som først skrev om at to personer fra maltaregistrert skip meldte om to mann over bord, cirka 400 kilometer sørvest for Bodø.


Ifølge Severinsen ved Hovedredningssentralen dreier det seg om et stort lasteskip. Klokken 17 torsdag 2. januar ble det opplyst at de savnende er bulgarske statsborgere, i likhet med brorparten av mannskapet om bord. 

Det maltesisk-registrerte lasteskipet, ved navn «Stara Planina», deltar også i søk- og redningsoperasjonen.