ALLIANSE: Samarbeidet mellom land er svært viktig for å opprettholde fred, mener skipssjef Jean-Michel Pimbert.Foto: Krister Sørbø, Forsvarets forum
– Uten hverandre hadde vi ikke hatt sjans
For tiden ligger den franske fregatten «Bretagne» til kai i Oslo. De siste ukene har de allierte styrkene seilt i Nord-Atlanteren under et overvåking- og avskrekkingsoppdrag
Første dag i årets andre måned skinner solen over Søndre Akershuskai. Bak et gjerde står franske vaktsoldater og passer på fregatten som de siste ukene har vært på rundtur i Nord-Atlanteren.
Annonse
Tips oss:
Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.
Forsvarsattaché ved Den franske ambassaden i Oslo Sébastien Chatelain og skipssjef Jean-Michel Pimbert møter Forsvarets forum om bord.
– Nord-Atlanteren er et interesseområde for Frankrike. Vi er her for å styrke Natos avskrekkende stilling og overvåke havområdene, i tillegg til å støtte og trene med allierte styrker, deriblant Norge, forteller Pimbert og tar en slurk kaffe.
Siden 4. januar har de franske sjøfolkene seilt rundt på det åpne hav med kun to stopp på veien, før de tirsdag forrige uke ankom Oslo.
– For oss er det veldig viktig å kunne operere i dette området. For å operere etter beste evne må du ha god kjennskap til miljøet, inkludert harde værforhold, lange mørke netter, havstrømmer, temperaturen i vannet og hvilke andre folk som opererer i området, fortsetter Pimbert.
Skulle noe én dag gå galt, er også kunnskap mellom de allierte partnerne en viktig del for å kunne støtte opp, noe skipssjefen mener er viktig å huske.
– Et nødvendig samarbeid
Den siste tiden har franske styrker vært godt representert langs den norske kystlinjen, både for patruljering ved kritisk infrastruktur under vann og for generell avskrekking.
– Hvis en allianse skal være effektiv, må vi trene jevnlig, trene mannskapene våre og trene sammen. Å operere alene er én ting, men å operere i koalisjon eller innenfor en allianse er en helt annen ting. Du må bygge en felles forståelse av den taktiske situasjonen, sier Pimbert.
– Det er et viktig og nødvendig samarbeid, fortsetter han.
Forsvarsattaché Chatelain utdyper:
– I tiden vi er i nå har Frankrike og Norge en felles konkurrent, som også er en av naboene til Norge. Det er viktig å huske at man er sterkere sammen enn alene. Vi stoler på alliansen, og vi stoler også på de sterke militære relasjonene vi har, i begge land, i alle aspekter, enten det gjelder luftforsvaret, landstyrker, eller med sjøforsvaret, sier Chatelain
«Sterkere sammen» er noe man ofte hører, men også at vi er avhengige av hverandre, fortsetter Chatelain.
– Vi trenger ferdighetene til Norge og vi trenger samarbeid mellom landene. Frankrikes sikkerhet er avhengig av Norge, og vi tenker at Norges sikkerhet også er avhengig av Frankrike, forklarer han.
Omstillinger
4. januar la fregatten Bretagne fra kai i den franske havnebyen Brest. Tilværelsen i den franske byen og Sentral-Europa generelt står i stor kontrast til forholdene nord for polarsirkelen, hvor fregatten har brukt store deler av tiden, forklarer skipssjefen.
– Oslo på den ene siden er ikke så veldig ulikt Brest, hvor lysforhold og temperatur er noe det samme. Forskjellen er når du kommer lengre nord hvor miljøet er helt annerledes, sier Pimbert.
Han forteller at mannskapet om bord er vant til å omstille seg til ulike miljøer, men at det er stor nysgjerrighet rundt nye steder.
– Jeg tror det vanskeligste for oss er mørket i nord, som særlig for meg er en veldig spesiell opplevelse.
Det franske besøket til Oslo, ble også godt tatt imot av den franske forsvarsattachéen som for tiden er stasjonert i byen.
– Det er alltid hyggelig å få besøk i Oslo. Både av franske styrker, men også norske veteraner som vi har et veldig godt forhold til og ofte inviterer til ting som dette.
Han legger heller ikke skjul på at de franske sjømennene setter stor pris på besøket.
– Selvfølgelig er det også stor stas for besetningen å komme på besøk, spesielt på denne tiden. Jeg vet at flere tok skiene fatt som noe av det første de gjorde ved ankomst, sier Chatelain før skipssjefen på siden slenger inn:
– Jeg var selv i Holmenkollen i går for å gå på ski!
Nordic Response
Om kort tid er det Norges tur å invitere allierte styrker til Nato-øvelsen Nordic Response, en øvelse de franske styrkene gleder seg stort til.
– Frankrike vil selvfølgelig være sterkt involvert i den kommende øvelsen, både med bakkestyrker, fartøy og fly, sier Chatelain
Han forklarer at øvelser som Nordic Response er høyt ettertraktet og med stort læringsutbytte for dem som deltar.
– Det fine med Nordic Response er organiseringen, hvor vi til alle tider vil ha spesialister som kan alt om været, området og hva vi skal gjøre. Det er en øvelse med flere læringspunkter, som til syvende og sist er det viktigste for styrkende som deltar.