Nyheter:

Førstelektor: Øistein Espenes (69) er tildelt Luftforsvarets fortjenestemedalje (Foto: Martin Giskegjerde/Forsvaret).

Førstelektor tildelt medalje

Øistein Espenes er tildelt Luftforsvarets fortjenestemedalje. – Det kom brått på, sier førstelektoren ved Luftkrigsskolen

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Hundrevis av kadetter har blitt undervist av 69-åringen. Etter rundt 30 år ved Luftkrigsskolen ble Espenes tildelt det synlige beviset for innsatsen han har lagt ned i utdanningen av tidligere, nåværende og framtidige ledere. Espenes som går av med pensjon i mai, ble tatt på senga av medaljeoverrekkelsen. 

– Dette kom like brått på meg som angrepet på Norge kom for regjeringen; så en takketale kommer på et senere tidspunkt, sa førstelektoren. 

Noen minutter senere hadde han summet seg. Mellom håndtrykk, gratulasjoner, og klemmer delte han noen inntrykk etter overrekkelsen

– I alle mine år har det ikke vært én dag jeg ikke har hatt lyst til å gå på jobben. Det er en utrolig stor glede å få en slik anerkjennelse, sier Espenes til Forsvarets forum.  

– Det blir litt rart å slutte. Jeg trenger minst et halvt år på å rydde ut av kontoret. 

Stort engasjement

Overrekkelsen ble gjort foran en fullsatt sal på Luftkrigsskolen under Luftmaktseminaret 2020.  Sjef Luftforsvaret Tonje Skinnarland, hadde følgende begrunnelse for tildelingen av fortjenestemedaljen: 

Luftkrigsskolen: Øistein Espenes ble tildelt Luftforsvarets fortjenestemedalje. Her er han flankert av sjef Luftforsvaret, Tonje Skinnarland, og sjefssersjant Christian Aage Olsen.
Medaljen. Slik ser den ut; Luftforsvarets fortjenestemedalje.

– Kull etter kull har fått oppleve et brennende engasjement fra Øistein for å øke kadettenes kunnskap om norsk sikkerhetspolitikk, Luftforsvarets virke og om Luftforsvarets historie. Han er en utmerket formidler, som evner å koble de store og små ting sammen på pedagogisk finurlig vis. 

Øistein Espenes «operative» erfaring fra militæret begrenser seg til førstegangstjenesten i 1970-71 fra feltartilleriet. Den manglende militære erfaringen har likevel ikke vært et problem ved Luftkrigsskolen, sier førstelektoren som har undervist i luftmakt. 

– Her har aldri noen stilt spørsmål om du er militær eller sivil. Jeg har egentlig følt meg som et lite tannhjul der vi har fått til ting sammen, enten du bærer uniform eller ikke, sier Espenes. 

Powered by Labrador CMS