DISKUSJON: Representanter for de vernepliktige møtte forsvarsledelsen til diskusjon om hvordan det er å være soldat i 2021.Foto: Ole Kåre Eide, Forsvarets forum
Sjef Forsvarsstaben: – Vi har et systemisk problem i Forsvaret
Forsvaret vil ha flere inn til førstegangstjeneste. Tillitsvalgtordningen mener Forsvaret først må klare å ta vare på soldatene de har.
Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
I Forsvarets langtidsplan er det formulert at det skal tas inn flere vernepliktige soldater i årene som kommer. Tillitsvalgtordningen i Forsvaret (TVO) mener at Forsvaret først må klare å ta vare på de soldatene de har.
Annonse
– Vi har soldater som har rapportert om neseblod og hodepine etter å ha oppholdt seg på Forsvarets kaserner. Vi har funnet mugg og sopp på bygg som egentlig burde vært stengt ned.
Det sa landstillitsvalgt Anette Hyldmo under Forsvarets forums debatt under Arendalsuka: Hvordan er det å være soldat i 2021?
Sammen med Eirik Eiksund og Anniken Strønen Riise, representerte Hyldmo de vernepliktige under debatten som ble holdt på kystvaktfartøyet KV Nornen i Arendal tirsdag 17. august.
De førte en samtale om verneplikten med sjef Forsvarsstaben Elisabeth Natvig, som representerte forsvarsledelsen i fravær av forsvarssjef Eirik Kristoffersen.
Boforhold for norske vernepliktige var et viktig tema under debatten.
Tips oss:
Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.
– Å fikse problemene har tatt enda lengre tid enn håpet. Vi har et systemisk problem i Forsvaret som ikke er fort gjort å ordne opp i, sier Natvig.
Neseblod og hodepine
Problemet fra kasernene har vært kjent lenge. I januar så TVO seg nødt til å gjennomføre egne inspeksjoner av Forsvarets bygg. Der fant de sjokkerende resultater.
– Fremveksten av muggsopp ble knyttet sammen med den økte forekomsten av neseblod på noen av Forsvarets kaserner, sier Hyldmo.
Det er også rapportert om hodepine og annet ubehag for vernepliktige på militære områder.
De har ved flere anledninger informert forsvarsledelsen om problemene. Natvig forteller at forsvarsledelsen er klar på at det ikke er gode nok standarder på mange av boforholdene til vernepliktige.
–Må prioritere
Selv om mange har boforhold under det som hverken forsvarsledelsen eller TVO tilsynelatende synes er greit, er det fortsatt planlagt å hente flere vernepliktige i tiden som kommer.
De nye soldatene skal etter regjeringens langtidsplan bidra til å styrke Forsvarets operative evne. De tillitsvalgte er klare på at man må gjøre økonomiske prioriteringer for at levestandarden blir gode nok.
– Vi må prioritere det personellet man har og sørge for at personrelatert bygg holder standarder, i stedet for å bygge splitter nye shelter for F-35, sier Hyldmo.
Natvig forteller at det er en vanskelig avveiing, da man åpenbart trenger shelter til F-35. Men det er ikke bare penger det står på, mener hun.
Tar tid
– Det er ikke snakk om å gjøre enkle tiltak. Over tid har standarden på militære bygg blitt dårligere, noe som i stor grad skyldes et for stort fokus på å bygge nytt og ikke ta vare på det vi allerede har. Dette klarer vi ikke rette opp på kort sikt, sier Natvig.
Hun utdyper at Forsvarsbygg har for dårlig kapasitet og at problemene er for dype til at dette har noen enkle løsninger. Forsvarsbygg forklarer at de prioriterer de midlene de har ut fra Forsvarets behov.
– Forsvarsbygg forstår bekymringen som uttrykkes om vedlikehold og at dette kan lede til forfall. Forsvarsbygg prioriterer midler med utgangspunkt i Forsvarets behov. Det betyr kort og godt at drift og vedlikehold til den delen av porteføljen som Forsvaret aktivt bruker, kommer først. Og like viktig og like høyt på prioriteringslista ligger å ivareta sikkerhet for besøkende og brukere, samt reparasjoner som er helt nødvendige, skriver Forsvarsbygg i en mail til Forsvarets forum.
Vanskelig problem
Problemstillingen om å ta inn flere vernepliktige er vanskelig i skjæringen mellom beredskap og personellforvaltning, mener Natvig.
– Spørsmålet blir jo: Skal vi ta godt vare på de vi har, eller hente enda flere vernepliktige for å styrke beredskapen, spør Natvig?
Men flere vernepliktige soldater skal hentes ifølge langtidsplanen for forsvarssektoren. Å få orden på bosituasjonen over tid er noe som Natvig mener Forsvarsstaben og de tillitsvalgte må løse sammen.