MANGFOLD: Ulike mennesker vil bidra til å utvikle et mangfoldig miljø, skriver Nina Skara Pettersen. Her ser vi Luftvernsoldater på oppstilling.Foto: Martin Giskegjerde / Forsvaret
– Forsvaret handler ikke om å finne et supermenneske
Det Forsvaret ser etter når de tar inn folk, er om de har det riktige pågangsmotet, skriver Nina Skara Pettersen.
Vi kvinner er sterke. Tenk på alt det vi kvinner har klart å kjempe frem de siste 100 årene, for eksempel stemmerett for kvinner: For 100 år siden tenkte mange kvinner at dette ikke var mulig, men så begynte noen kvinner å tenke motsatt. «Vi skal få det til, vi kan klare alt! Hvorfor kan ikke kvinner få til noe som menn også får til?».
Neste år skal jeg inn til førstegangstjenesten ved Garnisonen i Sør-Varanger (GSV).
Det gleder jeg meg veldig til da jeg ser frem til en ny hverdag med nye utfordringer. Jeg har mange positive forventninger til førstegangstjenesten, og jeg tror det blir et fint år der jeg kan utvikle meg som menneske både fysisk og psykisk
Jeg tror min tid i førstegangstjenesten vil bli veldig sosial og at jeg vil knytte tette bånd med de jeg blir kjent med. Jeg vil bidra til et godt samarbeid, og jeg ser fram til å løse vanskelige oppgaver.
Ulike mennesker vil bidra til å utvikle et mangfoldig miljø. Dette gjelder også i Forsvaret.
For hvis menn kan fullføre førstegangstjenesten eller en utdanning i Forsvaret, hvorfor kan ikke kvinner klare det samme da? Ulike mennesker vil bidra til å utvikle et mangfoldig miljø. Dette gjelder også i Forsvaret.
Mot er en av Forsvarets viktigste kjerneverdier. Etter å ha lest boka Jegerånden av forsvarssjef Eirik Kristoffersen, har jeg forstått at Forsvaret handler lite om å finne det perfekte supermennesket. Derfor er mot mitt siste argument for at flere kvinner bør søke seg til Forsvaret.
Det Forsvaret ser etter når de tar inn folk, er om de har det riktige pågangsmotet – den såkalte jegerånden.
Så hvis du er i tvil om du skal søke deg til Forsvaret, vil jeg sterkt anbefale deg å gjøre det. Du kan klare det!