Nyheter:

Sammen med flere hundre andre, skal Jonas Halvorsen (19) møte til førstegangstjenesten ved Madla de nærmeste dagene.

Jonas skal til Madlaleiren med 900 andre: – Jeg er spent, sier han.

Fra søndag kommer ungdommer fra hele landet for å innlosjeres på Madla. Med gjennomført planlegging og mange smittevernstiltak.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

På Madlaleiren i Stavanger forbereder helsepersonell og ansatte til den sannsynligvis største samlingen av mennesker i Norge for tiden. 900 gutter og jenter skal inn for å avtjene førstegangstjenesten.

Blant dem er 19 år gamle Jonas Halvorsen. Han er hjemme i Haugesund og forbereder seg på å dra til Stavanger om bare få dager. Han ser frem til å komme i gang.

– Jeg gleder meg egentlig. Det er jo litt usikkerhet om hvordan ting blir, så jeg er spent, sier Halvorsen.

Sen bekreftelse

Haugesunderen skal innrulleres i Luftforsvaret førstkommende onsdag. Da Norge stengte ned på grunn av koronaviruset Covid-19, fikk Halvorsen flere meldinger fra Forsvaret om hva som ville skje med innrykket. Likevel gikk det mange uker før den endelige bekreftelsen kom.

– Vi fikk først vite 2. april at innrykket ville gå som tilnærmet normalt. Frem til da kom det forskjellige meldinger om at vi måtte innstille oss på at det ville bli gjennomført.

Halvorsen forteller om usikre uker mens han ventet på svaret.

Jonas Halvorsen forteller at han er forberedt på en litt annerledes førstgangstjeneste, men han er ikke redd for smitte

– Jeg tenkte at det ville bli avlyst, og stresset over det. Vi fikk aldri noe konkret svar på som skulle skjedde. Dermed måtte jeg begynne å tenke på en «plan B» hva jeg skulle gjøre det neste året.

Ansatte på Madla har også tatt kontakt og gitt informasjon om hvordan ungdommene skulle forberede seg til innrykk.

– De ringte og fortalte om tiltak jeg var nødt til å tenke på før jeg kommer. Vi bør ikke være så mye ute av huset. Og vi skal helst ikke jobbe noe særlig, og unngå store forsamlinger, sier 19-åringen som har måtte si opp jobben sin på Pizzabakeren.

Ikke redd for smitte

Nå er han midlertid klar til å ta fatt på førstegangstjenesten i Luftforsvaret.

– Rekrutten blir jo veldig annerledes enn jeg så for meg, og det blir nok en litt tøffere tjeneste på grunn av alle tiltakene. Jeg vil uansett gjøre det beste ut av det, sier han.

Hva tenker du om at det skal være 900 rekrutter samlet på et relativt lite område som Madlaleiren hvis noen blir smittet?

– For min egen del så er jeg ikke så redd, for immunforsvaret mitt er godt. Men det vil jo være en enorm smittekilde hvis korona skulle bryte ut, sier Halvorsen.

Hva har de hjemme sagt om at du skal til Madla slik situasjonen er nå?

– De har tenkt en del på det, og var litt bekymret. Etter at vi har fått høre om tiltakene er de mer trygge på at dette skal gå bra, svarer han.

Et av tiltakene Forsvaret nå gjør er å nekte rekruttene å forlate leiren i løpet av skolens åtte uker. Det betyr at ingen får dra hjem før rekrutten er over.

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på tips@fofo.no.

– Akkurat det er litt kjipt. Jeg er ganske sikker på at man får merke litt hjemlengsel etterhvert. Men jeg skjønner godt hvorfor de reglene er satt, forteller Jonas Halvorsen.

Testes umiddelbart

Lørdag inviterte Forsvaret til pressetreff på Madlaleiren. Der viste de fram en leir som er tilpasset den nye situasjonen.

Menig Inger Lise Kaupang blir testet for smitte.

Den største og mest synlig endringen er at den store appellplassen, der det vanligvis er oppstillinger, er omgjort til en teltplass. Forsvarsbygg har sammen med leverandøren NorSeaGroup satt opp fem store telt på totalt 4300 kvadratmeter.

– Telene er delt i to områder. Vi har laget et område for undervisning, og et område for måltidene. Her vil hver kaserne ha sitt faste telt slik at det er de samme personene som oppholder seg her, sier prosjektleder i Forsvarsbygg, Joachim Grimsli.

Alle teltene med påfølgende utstyr skal ha kostet rundt 5 millioner kroner.

Her skal undervisning og leksjoner gjennomføres på dagtid, før det blir arrangert kino og bingo på kvelden for rekruttene.

Like ved er en gymsal gjort om til teststasjon av Covid-19. Her skal alle 900 rekrutter testes for viruset umiddelbart når de ankommer i busser til Madla.

Testingen vil på mange måter være et pilotprosjekt for Norge. Madlaleiren, Forsvarets sanitet, Folkehelseinstituttet og Stavanger kommune samarbeider for å kartlegge smitteandelen.

Få bekymringer fra foreldre

De som har ansvaret for å gjennomføre rekruttskolen har måtte endre mye av opplegget i forkant av innrykket.

– Vi har gjort en rekke tiltak. Lugarer og rom er separert og skal holde seg for seg selv. I prinsippet skal vi følge utdanningsprogrammet og gjøre ting mest mulig normalt, sier sjef KNM Harald Haarfagre kommandør Ronny Kristoffersen.

Han forteller at de har informert så godt de kan til ungdommene og familiene deres.

– Det har ikke vært så mange bekymra foreldre. Vi har ringt og sendt eposter til alle som skal inn. Noen foreldre har tatt kontakt, vårt inntrykk er at de stort sett er motiverte. De gleder seg til å komme, sier Kristoffersen.

Ronny Kristoffersen sier at Forsvaret har forsøkt å holde alle informert før innrykk.

I løpet av de åtte ukene rekruttskolen varer får ikke de nye soldatene forlate leiren. I tillegg er velferdsbygget, som inneholder blant annet kantine, kino og bibliotek, stengt. Dermed har de måtte lage kreative løsninger for å underholde rekruttene på kveldstid og forhindre brakkesyke.

– Vi skjønner veldig godt at det er utfordrende å være her inne så lenge. Dermed planlegger vi aktiviteter i undervisningssalen som bingo, kino, quizer og andre ting. Hver kaserne har sin egen velferdssoldat som skal lage et bra opplegg.

Ti på et rom

Senior Kvartermester Kristoffer Vold skal være Troppsjef for Tropp 4 under rekruttskolen. Han har sammen med sine ansatte prøvd å stable en ny plan på bena.

Senior kvartermester Kristoffer Vold sier at rekruttene kan være inntil ti på ett rom.

– Vi har prøvd å tenke på alt. Vi hadde en god plan for dette inntaket, men nå har vi måtte planlegge mye på nytt. Bare det at en hel tropp skal inn en dør blir et stort tiltak i seg selv. Det er mange detaljer som må planlegges.

Han viser frem et av rommene som skal huse rekruttene. Opptil ti stykker må bo tett opp i hverandre.

– I teorien kan det være ti personer på et rom. Men vi vil spre folk rundt så det blir færrest mulig på samme rom.

Hele leiren kan bli satt i karantene

Hvis noen er smittet på leiren, er planen klar fra helsepersonell.

– Er man smittet blir man isolert. Da blir resten av rommet til vedkommende satt i karantene, sier Stabslege i Sjøforsvarets sanitet, Thomas Waldow. Han legger til at mye av undervisningen er mulig å gjennomføre digitalt fra sykesengen.

Hvordan løser dere det hvis smitten sprer seg raskt og mange blir syke på leiren?

– Hvis vi anser at smitten er ut av kontroll, kan vi sette hele leiren i karantene. Det er et scenario. Da må vi vurdere om det kan legges til rette for videre tjeneste eller stenge det ned, sier han.

Asbjørn Hiim (til venstre) er avdelingslege og Thomas Waldow er medisinsk stabslege ved Forsvarets sanitet.

Det er ingen klare retningslinjer hvis folk blir syke om de skal dimitteres eller ikke.

­­– Dimisjon vil i utgangspunktet fortsatt foregå på vanlig måte. Vi må vurdere hver enkelt situasjon, og da spiller situasjonen hjemme inn. Hvis det ikke kan arrangeres en trygg hjemreise, blir de her.

Permanent løsning

Det må mange flere ansatte i sving nå enn det som er normalen. Madla regner med at antall helsepersonell vil bli doblet.

– Vi må ha ekstra kokkepersonell, ekstra instruktører, og så er det mange fra Forsvarets sanitet som må bidra. Det er en betydelig støtte vi har fått, sier Ronny Kristoffersen, sjefen på leiren.

Måten Forsvaret skal gjennomføre rekruttperioden på kan bli videreført om samfunnet fortsatt er preget av Korona-viruset.

– Vi vil fortsette med samme tiltak på de neste rekruttskolene. Da har vi fått mange erfaringer som vil gjøre at ting blir bedre.

Powered by Labrador CMS