Meninger

MAKKERSJEKK: Ikke bare ta makkersjekk på antrekk, men også på verdier, skriver soldat Elias Eknes. Bildet er fra en øvelse på Porsangmoen og er tatt i 2020.

Ingen stridsteknikk kan erstatte gode holdninger

Jeg er norsk hærsoldat og det medfører også verdier og plikter.

Publisert

Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens meninger. Send inn kronikker og debattinnlegg til Forsvarets forum her.

Jeg heter Elias Eknes, er 21 år og er inne til førstegangstjeneste i Trenregimentet Skjold. Jeg kommer fra Osterøy som ligger et lite stykke nord for Bergen. Jeg har fagbrev i betongarbeid, samt generell studiekompetanse. Jeg hadde innrykk i august 2022 og har nå to måneder igjen til dimisjon.

Min daglige tjeneste er i staben til Trenreg Skjold og jeg jobber tett på sjefen for garnisonen og staben hans.

For to uker siden hadde jeg en samtale med sjefen min og garnisonssjefen. Jeg kom til dem fordi jeg ikke klarte å sitte stille lenger. I forbindelse med alt av varslingssaker som har vært i Forsvaret de siste årene og de som skjedde nylig, hadde jeg fått nok. Jeg sto frem til mine to sjefer og ble møtt med forståelse og respekt, selv om jeg gråt mens jeg fortalte det. Jeg gråt ikke fordi jeg er svak.

Jeg hadde mot til å si ifra når det kreves av meg. Det respekterte min garnisonssjef, og han oppfordret meg til å skrive denne teksten fordi det er et viktig budskap. Jeg ønsker å være en god soldat og akkurat nå betyr det å stå opp for mine makkere. For det er nok nå.

Tause

Alle som bærer norsk uniform, er mine makkere. Vi er også soldater, og en god soldat bærer sin uniform med ydmykhet og respekt, fordi det er kongens klær. Folk ser også til oss i krise og krig, så derfor har det noe å si hvordan vi ter oss. Vi skal vise respekt, ta ansvar og utvise mot.

SKRIBENTEN: Elias Eknes er inne til førstegangstjeneste i Trenregimentet Skjold.

Og nå som folk ser til oss i uniform fordi Forsvaret befinner seg i en liten krise, hva ser de da? Jo, de ser oss som står tause rundt, mens våre makkere ligger på bakken og blør i hjel. Kvinner i Forsvaret har stått frem og fortalt sterke historier om maktmisbruk og seksuell trakassering, og likevel står vi mannlige soldater rundt og sier ingenting.

Du tenker kanskje at det ikke er så viktig at akkurat disse sakene tar opp så mye tid av vår hverdag fordi en god soldat må også kunne stridsteknikk, skyte, og kjøre store kjøretøy for å vinne krigen. Det er riktig. Derimot er moralen og holdningene til soldatene enda viktigere. Det er kvinner og menn bak spakene på kjøretøyene som vinner striden. Derfor vil det hjelpe lite at vi kanskje har en av Europas mest moderne hærer om noen år, dersom soldatene bak spakene ikke stoler på hverandre og ikke klarer å stå opp for hverandre når det kreves.

Makkersjekk på verdier

Ingen stridsteknikk kan erstatte gode holdninger. Intet skarpskyttermerke kan erstatte våre verdier. Man gjør det som kreves når det trengs, og nå kreves det at vi står opp for hverandre. Ikke bare ta makkersjekk på antrekk, men også på verdier. Dersom du hører noen kanskje dra en spøk for langt, si ifra! Det er mye bedre at vi holder oss innenfor grensene, enn at vi pusher dem. Å bli mobbet eller seksuelt trakassert er like ille som et skuddsår. En soldat som ikke har troen på seg selv eller stoler påvmakkerne sine, klarer ikke å opprettholde stridsevne. Og ikke minst, det handler også om å være et godt menneske.

Jeg er norsk hærsoldat og det medfører også verdier og plikter. Det jeg mener de verdiene betyr for meg, kommer frem i teksten. Jeg skal ikke svikte mine makkere. Så derfor ønsker jeg at du leser den norske hærsoldat sine plikter og tenker gjennom følgende spørsmål; Hadde du latt en du er glad i, blø i hjel fremfor deg?

Jeg er norsk hærsoldat – det forplikter!

Jeg er lojal og disiplinert.

Jeg skal bli den beste soldaten jeg kan bli – som mine medsoldater.

Jeg har mot og vilje til å fortsette.

Jeg er min makkers beste makker – jeg svikter aldri.

Vi er hæren – klar til strid!

Powered by Labrador CMS