Kongefamilien

Første forsvarsmøte – lot seg imponere av datteren
SETERMOEN (Forsvarets forum): – Jeg tror hun er veldig fornøyd med tjenesten, sier kronprins Haakon til Forsvarets forum.
– Skal vi..?
– Ja, vi klemmer, vi!
Møtet mellom kronprins Haakon og prinsesse Ingrid Alexandra ble et kjærlig treff mellom far og datter.
Mens kronprinsen besøker øvelsen Joint Viking som gjest, er prinsessen menig i førstegangstjenesten, og deltar i øvelsen som vernepliktig soldat.
For første gang møtes de offentlig i en forsvarssammenheng.
– Det var veldig hyggelig. Det er viktig å øve, som her i Joint Viking. Hun er snart ferdig med sin førstegangstjeneste, fortalte han mediene.
– Det var hyggelig å se henne også i felt.

Ingrid Alexandra er inne i sin 14. måned i førstegangstjenesten i Ingeniørbataljonen. I løpet av april dimitterer hun. Det er ikke klart om hun skal ha mer militær utdanning senere.
– Jeg tror hun er veldig fornøyd med tjenesten, men det får hun si mer om selv. De gjør en viktig jobb, og er dyktige, syns jeg. Det var imponerende å se.
Sov utendørs i felt
Han skulle ha landet i helikopter, men dårlig vær gjorde at kronprins Haakon kom kjørende fra Bardufoss til Artillerisletta utenfor Setermoen leir.
Søndag og mandag gjester han Joint Viking, hvor 10.000 soldater fra ni ulike Nato-land deltar. Natten ble tilbrakt utendørs i telt, og på planen skal han besøke ulike avdelinger, deriblant Ingeniørbataljonen og Sanitetsbataljonen.
– Det er fint å kjenne litt på feltlivet. Her er det mange som gjør en god innsats, og det er imponerende det jeg har sett i dag, sier kronprinsen til Forsvarets forum.
– De er dyktige de soldatene som er med på Joint Viking, så det er fint å se at øvelsen gjennomføres på så høyt nivå.

Fikk omvisning fra soldater
På Setermoen fikk først kronprinsen en brif av sjef for Forsvarets operative hovedkvarter, Rune Andersen, og ble møtt av sjef for Hæren Lars Lervik, sjef for Brigade nord Terje Bruøygard, og bataljonssjef for Ingeniørbataljonen, Bjørn Kråkstad.
Deretter fikk han se mer av datterens tjeneste. Ingrid Alexandra viste sin far rundt i CV-90-stormpanservognen hun tjenestegjør på. Medsoldatene fikk også vist hva de driver med i førstegangstjenesten.

– Har noen tenkt seg på krigsskolen? spurte kronprinsen soldatene.
– Njææ, svarte den ene. Da brøt det ut latter.
Senere bar det videre til Sanitetsbataljonen, som viste hvordan de håndterte en skadet soldat i et feltsykehus.


Fem år i Forsvaret
Kronprins Haakon var selv inne til førstegangstjeneste på starten av 90-tallet. Etter rekruttperioden for Sjøforsvaret på Madla, gjennomførte kronprinsen resten av tjenesten på befalsskolen på Karljohansvern i Horten.
Den 27. januar i 1993 fikk kronprinsen besøk av sin far kong Harald på befalsskolen. Da ble han og medelevene inspisert.
– Det var et stolt øyeblikk. Jeg har gode minner fra de første årene fra min militærtjeneste, sier han til Forsvarets forum.
– Det er en opplevelse og kompetanse jeg tar med meg, både på faget navigasjon på missiltorpedobåt og aspektet med ledelse, hvordan man får en gruppe til å fungere sammen. Det var en erfaring som har vært viktig for meg.

Nå, 32 år etter, får han igjen møtt et familiemedlem i uniform. Denne gang er det datteren som er menig.
Etter gjennomført befalsskole i Horten, begynte kronprinsen på den tre år lange utdanningen ved Sjøkrigsskolen i Bergen. Det femte og siste året i Forsvaret tjenestegjorde han om bord på MTB-fartøy.
Kronprins Haakon er admiral og general i Forsvaret, og tar på seg uniformen jevnlig når han er i forsvarssammenhenger.
Stolte forsvarstradisjoner
Det er ikke bare kronprins Haakon og prinsesse Ingrid Alexandra som har vært i Forsvaret i kongefamilien.
Kong Harald, som er Forsvarets øverste befalingsmann, har selv hatt en militær karriere. I 1956 gjennomførte han befalsskolen ved kavaleriet på Trandum. Deretter gikk han krigsskolen i tre år for Hæren. I 1960 ble han løytnant og nestkommanderende ved Kavaleriets rekruttskole.

Kong Olav var først ut med å gå krigsskolen i tre år, fra 1921 til 1924. Under krigen ble kronprins Olav utnevnt til forsvarssjef i 1944.
