Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
– Den liberale verdensorden er ikke i ferd med å kollapse, men den er under økende grad av press utenfra, og innenfra.
Annonse
Det sier Dana Allin (61), seniorforsker ved Institute for Strategic Studies i London.
– Det er ikke nødvendigvis bare militære trusler som setter verdensorden vi kjenner under press. Jeg tror vi må erkjenne at våre frihetsverdier ikke er universelle, sier Allin.
Nytt trusselbilde
USA under Donald Trump kaster likevel den største skyggen over den liberale verdensorden, ifølge Allin. Han peker på at den dagens demokratiske verdier ble meislet ut i etterkant av 2. verdenskrig i vesten. Den skulle fundamenters på menneskerettigheter, folkeretten og at et hvert lands suverenitet skulle respekteres. Det er nå under press fra flere kanter, deriblant USA.
Det kommer på toppen av en uforutsigbar amerikansk politikk i Midtøsten, ifølge Allin.
– Jeg skal i stor grad gi president Emmanuel Macron rett i utsagnet om at Nato har opptrådt «hjernedødt», sier Allin og sikter til et intervju den den franske presidenten fyrte av en kraftsalve i retning USA i november:
Macron pekte videre på USAs uttrekking fra Syria ikke var varslet andre Nato-land.
Også forsker ved institutt for forsvarsstudier, Paal Sigurd Hilde, utrykte bekymring for hvilken retning USA har tatt under Trump. I en kommentar etter at tidligere forsvarsminister James Mattis sa takk for seg, pekte han på en stadig mer egenrådig amerikansk president.
Tydelige krav
– Under Barack Obama var det tydelige krav om at Nato-land måtte bruke mer penger på militæret. Det har likevel fått en helt annen dimensjon under Trump, sier Allin.
– Tror du situasjonen vil normalisere seg mellom USA og andre Nato-land etter Trump.
– Ja, det tror jeg det kan gjøre. Men jeg er imidlertid bekymret for hva det kan innebære hvis Donald Trump blir gjenvalgt, sier Allin.
Seniorforskeren mener land som Norge fortsatt bør fastholde Nato-medlemskapet som bærebjelken i sin sikkerhetspolitikk. Det betyr imidlertid ikke at andre allianser og forsvars- og sikkerhetssamarbeid bør utelukkes.
– Jeg er ganske trygg på at EU og andre partnerland er i stand til å forsvare seg mot militære trusler i fellesskap. Og vi må huske på at Nato er mer enn USA.