Nyheter:

GRENSEINSPEKTØR: Frode Berg jobbet blant annet med å skifte ut grensestolpene i Sør-Varanger. Arkivfoto: TORBJØRN LØVLAND
GRENSEINSPEKTØR: Frode Berg jobbet blant annet med å skifte ut grensestolpene i Sør-Varanger. Arkivfoto: TORBJØRN LØVLAND

Folkeaksjon for Frode Berg

Folk i Kirkenes fortviler etter at den tidligere grenseinspektøren Frode Berg (62) er fengslet for tre nye måneder i Moskva.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det russiske sikkerhetspolitiet FSB mener den pensjonerte grenseinspektøren har spionert på vegne av norsk etterretning. Etter fengslingsmøtet i dag sa Frode Berg til oppmøtte pressefolk at han føler seg forferdelig misbrukt av ikke navngitte personer og beskyldt for noe han ikke har gjort. Han sa at han siden 1991 har forsvart den russiske føderasjonen. Av enkelte har han blitt beskyldt for å være for Russland-vennlig. I desember skulle han til Moskva for å oppleve byen og kjøpe julegaver. Så ble han arrestert. Og i dag ble han varetektsfengslet fram til 5. mai. Fra før har han sittet nesten to måneder i det russisk Lefortovo-fengselet.

– Det er klart at fengslingen av en tidligere kollega påvirker oss på det menneskelige plan. Men det påvirker ikke samarbeidet vi har med russerne, der må vi være profesjonelle, selv om hodene våre kanskje er et annet sted. Fengslingen er en konsulær sak og vi snakker ikke om den i møter med russerne, sier grensekommissær Roger Jakobsen.

Fengslingen er en konsulær sak og vi snakker ikke om den i møter med russerne

Det er fem ansatte på kommissariatet i Kirkenes, og alle har jobbet sammen med Frode Berg. Han hadde de siste årene pensjonistjobb, og sluttet for to år siden. Nå har folk i Kirkenes mobilisert. De har arrangert fakkeltog, og det er samlet inn over 160 000 kroner for å bidra til Bergs advokatutgifter. Frode Berg kom til Sør-Varanger som ung sersjant, og stiftet familie der oppe. Han jobbet i 25 år ved grensekommissariatet, som ligger under justissektoren/ politidirektoratet. Bare grensekommissæren er militær, men de to grenseinspektørene opptrer normalt i uniform i møter med sine russiske kollegaer.


– Det som skjedde i Moskva før jul slo ned i Kirkenes som lyn fra klar himmel. Ingen skjønner noen ting, og saken har skapt et stort lokalt engasjement i et samfunn hvor alle kjenner alle, sier oberst Roger Jakobsen.

Det som skjedde i Moskva før jul slo ned i Kirkenes som lyn fra klar himmel

De korte videosnuttene fra rettsalen fredag viste en noe mer kampklar Frode Berg. Det gledet mange i Kirkenes.

– Den forlengede fengslingen kom ikke overraskende, ut fra det advokatene sa på forhånd. Men jeg har veldig mye følelser i meg, sier kona Anita Berg til forsvaretsforum.no.

Hun er bitter på mannens vegne, men har fått veldig god støtte i lokalsamfunnet. Denne uka fikk hun for første gang snakke med mannen sin etter arrestasjonen.

NB! Frode Berg er leder i Sør-Varanger menighetsråd, og rådet hadde fredag møte uten ham. Menighetsrådet har fattet en støtteerklæring som ber om human og rettferdig behandling av nordmannen. Kirken vil også undersøke om det er mulig å besøke Berg i det russiske fengslet.

Powered by Labrador CMS