FN-soldat mistenkes for drap i Kongo

FN har iverksatt etterforskning etter mistanke om at en FN-soldat i Kongo har drept en demonstrant i byen Beni.

– Opplysninger vi har fått, tyder på at det var en fredsbevarende soldat som var ansvarlig for at denne unge mannen døde, sier en talsmann for FNs fredsbevarende styrke i Kongo (MONUSCO) til nyhetsbyrået AFP.

Demonstranten ble drept i byen Beni øst i landet tirsdag 26. november. Der demonstrerte lokalbefolkningen mot MONUSCO fordi de mener FN-soldatene ikke har beskyttet dem mot angrep fra milits i området.

Tok seg inn i leir

Mandagen, dagen før, tok demonstrantene seg inn i én av de to FN-leirene i Beni. Kongolesiske sikkerhetsstyrker skjøt i luften i et forsøk på å få demonstrantene til å bryte opp, men uten hell. 

FN skriver på sine nettsider at sinte innbyggere satt fyr på rådhuset og FN-leiren i Beni. Innbyggerne var sinte etter at regjeringsstyrker og FN-styrker ikke hadde lyktes i å avverge et dødelige angrep fra opprørsgruppen Allied Democratic Forces (ADF). Reuters melder at ADF drepte åtte sivile i angrep lørdag.

Leila Zerrougi, som leder FN-operasjonen MONUSCO, beskriver en krevende situasjon i Kongo, der de i november har hatt 14 angrep med 80 drepte, samtidig som nasjonen opplever sitt verste Ebola-utbrudd noensinne.

Ifølge FN er det rundt 16000 såkalte «blåhjelmer» i Monusco.

Kritisert av Amnesty

Tidligere denne uken fikk MONUSCO kritikk av Amnesty International. De mener FNs fredsbevarende styrke i Kongo svikter i oppdraget med å beskytte innbyggerne øst i landet.

– For øyeblikket svikter sikkerhetsstyrker og FNs soldater fullstendig i deres plikt til å beskytte innbyggerne i Beni og andre steder i Kongo, sier Seif Magango, nestleder for Amnesty International i Øst-Afrika.