Nyheter

SYRIA: Folk i landsbyen Ibleen i sørlige Idlib i Syria sjekker skadene på en bygning etter et angrep.

Nødhjelp for millioner av syrere på spill i Sikkerhetsrådet

Bistandskorridoren fra Tyrkia til Idlib i Syria er en livslinje for millioner av mennesker. Om den skal holdes åpen, avgjøres nå i Sikkerhetsrådet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Norge og Irland har lagt fram et forslag i FNs sikkerhetsråd om å holde korridoren åpen i ett år til.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

FN-resolusjonen som har åpnet for transport av bistand gjennom grenseovergangen Bab al-Hawa mellom Tyrkia og Idlib-provinsen i Syria, utløper 10. juli.

Bakgrunnen for konflikten er at Syrias president Bashar al-Assad og hans allierte Russland ønsker at nødhjelp skal passere via hovedstaden Damaskus og kjøres til den nordlige delen av Syria derfra.

Les også: Ny erstatnings­ordning på høring

Idlib-provinsen er det den siste delen av Syria som er under opprørernes kontroll. Den kontrolleres av al-Qaida-tilknyttede Hayat Tahrir al-Sham og tyrkiskstøttede opprørsgrupper.

Sikkerhetsrådet har frist på seg til torsdag morgen for å motsette seg det siste forslaget, får AP opplyst av anonyme kilder. Det er ventet at Sikkerhetsrådet vil stemme over forslaget fredag.

Tok opp spørsmålet

USAs president Joe Biden ønsker at den grensekryssende bistanden skal fortsette. Da han møtte Russlands president Vladimir Putin i juni, tok han opp spørsmålet, skriver Washington Post.

Putin kommenterte ikke saken, mens Bidens nasjonale sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan sa at de håper at USA og Russland kan samarbeide og enes om en resolusjon.

Russland har truet med å bruke vetoretten i Sikkerhetsrådet til å stenge ned hele FN-programmet som går ut på grensekryssende bistand. Tidligere forslag om å åpne flere grenseoverganger har også blitt avvist av Russland og Kina.

Les også: Gikk på grunn på russisk side av grensen

FNs bistandsplan begynte i 2014 da Sikkerhetsrådet sikret at leveranser kunne nå inn til Syria gjennom fire grenseoverganger fra nabolandene Tyrkia, Irak og Jordan. Etter russiske og kinesiske vetoer i fjor er tre av dem blitt fjernet.

Kritiserte sanksjoner

Russlands FN-ambassadør Vassilij Nebenzia understreket for to uker siden at de eneste bistandsleveransene som er legitime, er de som passerer konfliktlinjer innad i Syria. Han kritiserte samtidig USA og EU for sanksjonene mot Syria, som ifølge ham rammer alle syrere hardt.

På tirsdag uttalte Kina at de ønsker at Sikkerhetsrådet ikke bare utvider bistandsleveringene fra nabolandene og inn til Syria – de ønsker også at Sikkerhetsrådet sørger for å håndtere konsekvensene av sanksjonene og behovet for å utvide leveransene innad i Syria.

Landets FN-ambassadør Zhang Jun sa til reportere etter diskusjonene tirsdag at han håper de kan finne løsninger, men som ikke bare gjelder grensekryssende bistand.

Advarer

FN har varslet at livsnødvendig bistand for 3,4 millioner personer i det nordvestlige Syria kan gå tapt hvis overgangen stenges.

Generalsekretær Kaj-Martin Georgsen i Care viser til at matvareprisene i Idlib har økt kraftig, og at nærmere 90 prosent av befolkningen lever under fattigdomsgrensen.

Les også: Russiske atomubåter seiler gjennom dansk farvann

– En humanitær katastrofe truer om ikke FNs sikkerhetsråd fornyer grenseresolusjon. Over en million syrere er avhengig av matforsyningene fra Verdens Matvarefond, sier han.

Georgsen omtaler den grensekryssende nødhjelpen som en kritisk redningslinje som har gitt millioner av syrere mat, medisiner, ly og beskyttelse.

Powered by Labrador CMS