Nyheter

UNNSKYLDNING: Nederlands statsminister Mark Rutte ba lørdag FN-soldatene som ble sendt til Srebrencia om unnskyldning. De var ikke mange nok og ikke godt nok utstyrt til å være i stand til å stanse Ratko Mladics styrker og forhindre folkemordet i byen i 1995.

Nederlands regjering ber soldatene som ble sendt til Srebrenica om unnskyldning

Den nederlandske fredsstyrken som ble sendt til Srebrenica i 1995 hadde verken mannskap eller ildkraft nok. Lørdag ba regjeringen soldatene om unnskyldning.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Soldatene, som er veteraner nå, ble overmannet da de forsøkte å forsvare den bosniske enklaven mot bosnisk-serbiske styrker under ledelse av Ratko Mladic.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Mladics styrker massakrerte senere 8.000 gutter og menn i det som regnes som et folkemord i Srebrenica. Byen skulle være en sikker sone under beskyttelse av FN.

Lørdag talte Nederlands statsminister Mark Rutte til hundrevis av veteraner fra Dutchbat III-styrken, og sa at etter 27 år er det «noen ord som ennå ikke er blitt sagt».

– I dag beklager jeg på vegne av den nederlandske regjeringen til alle kvinner og menn i Dutchbat III. Til dere, og til dem som ikke kan være her i dag. Med den største mulige verdsettelse og respekt for måten Dutchbat III under vanskelige forhold fortsatte å forsøke å gjøre godt, selv når det ikke lenger var mulig, sa Rutte.

Hendelsene i opptakten til massakren er fortsatt et åpent sår i Nederland. Landets høyesterett slo i 2019 fast at landet er delvis ansvarlig for 350 av de 8.000 som drept. Denne gruppen ble utvist fra en base under nederlandsk beskyttelse, til tross for at den nederlandske styrken var klar over at de kunne være i stor fare.

I en rapport i fjor viste at mange av de nederlandske veteranene fra FN-styrken fortsatt hadde det vanskelig etter hendelsene. Regjeringen ble da anbefalt å erkjenne at de hadde blitt gitt en umulig oppgave.

Powered by Labrador CMS