Nyheter

GJENÅPNING: Den svenske FN-diplomaten Hans Grundberg har ledet forhandlingene i Jordan. Han sier partene har vært i diskusjoner om gjenåpning veiene i Taiz, for å få til levering av nødhjelp og evakuering.

Fastlåste forhandlinger om beleiring av by i Jemen

De stridende partene i Jemen har ikke klart å komme til enighet, og Houthi-opprørerne fortsetter dermed beleiringen av Taiz, landets tredje største by.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Kunngjøringen legger en demper på håpene om at beleiringen vil avbrytes i tråd med en FN-meklet to måneder lang våpenhvile som utløper 1. juni. Spørsmålet anses som viktig for å eventuelt forlenge den landsomfattende våpenhvilen.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Den svenske FN-diplomaten Hans Grundberg har ledet forhandlingene i Jordan. Ifølge ham har partene vært i innledende diskusjoner om en gradvis gjenåpning av veiene i Taiz og ellers, noe som kan tilrettelegge for levering av nødhjelp og evakuering av lidende jemenitter.

Begge delegasjonene befinner seg fortsatt i Jordans hovedstad Amman. Grundberg oppfordrer i en uttalelse Jemens internasjonalt anerkjente regjering og de Iran-støttede Houthi-opprørerne om å bli ferdige med indre diskusjoner og gi «positive resultater til det jemenittiske folk» i framtidige samtaler.

Våpenhvilen er den første landsomfattende våpenhvilen de siste seks årene. Konflikten brøt ut i 2014 da Houthi-opprørerne inntok hovedstaden Sana og drev regjeringen ut i eksil. Den Saudi-Arabia-ledede militærkoalisjonen har deltatt på myndighetenes side siden 2015.

Tall fra FN viser at 150.000 mennesker er blitt drept i krigen, mens flere millioner er drevet på flukt. Situasjonen i Jemen beskrives som den verste humanitære krisen i verden.

Powered by Labrador CMS