Nyheter

FORMANNSKAP: I januar skal Norge lede FNs sikkerhetsråd. Her var FN-ambassadør Mona Juul i møterommet til sikkerhetsrådet i FN-bygget i New York i 2019.

Norge leder sikkerhetsrådet:
Søkelys på urban krigføring og kvinner i fredsprosesser

Statsminister Jonas Gahr Støre og utenriksminister Anniken Huitfeldt skal begge lede møter i FNs sikkerhetsråd når Norge har formannskapet i januar, kunngjorde FN-ambassadør Mona Juul.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg kan forsikre dere om at som formann for rådet i januar, skal vi gjøre det i kan for å oppnå fremgang i global fred og sikkerhet. Det sa FN-ambassadør Mona Juul da hun på en pressekonferanse tirsdag kveld norsk tid kunngjorde månedens program.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Hun løftet særlig frem to fokusområder: Kvinner, fred og sikkerhet og beskyttelsen av sivile i urban krigføring.

Brobygging

– Kvinner, fred og sikkerhet er vår øverste prioritet i perioden. Vi skal sørge for deltagelsen av kvinnelige fredsskapere og menneskerettighetsforkjempere, sa Juul.

Hun påpekte at Norge er bekymret for at kvinner som deltar i fredsprosesser eller engasjerer seg for å fremme menneskerettigheter, blir utsatt for represalier og forfølgelse.

Norge skal gjennom perioden også inkludere sivilsamfunnsaktører i flere av møtene. Målet er å tettere knytte sammen dialogen som foregår i Sikkerhetsrådet, og folks opplevelse av situasjonen, ifølge Juul.

Nye og gamle konflikter

Juul trakk også frem at dagens krigføring ofte foregår i urbane strøk, noe som forårsaker enorme lidelser for sivilbefolkninger, spesielt barn.

Norge vil også rette et søkelys på situasjonen i Israel og Palestina, der Israels okkupasjon av den palestinske Vestbredden har vedvart i over 50 år.

– Vårt syn er at Israel/Palestina-konflikten fortjener mer oppmerksomhet, sa Juul.

– Det er avgjørende at vi løfter rådets fokus for å finne en politisk løsning på konflikten. Det er viktig å hindre videre handlinger som kan svekke mulighetene for en to-statsløsning.

OKKUPASJON: Israelske soldater sto mellom palestinere og israelske bosettere etter at israelske bosettere hadde gått til angrep på landsbyen Burqa på den palestinske Vestbredden 17. desember. Angrepet skjedde etter at en bosetter ble skutt og drept av en palestiner.

Støre og Huitfeldt

Møtene som ledes av statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap), var blant høydepunktene Juul trakk fram for januar:

  • 13.-14. januar: «Oslo Forum» der Sikkerhetsråd-ambassadører og FNs generalsekretær diskuterer fredsmekling og forebyggende diplomati.
  • 18. januar: Åpen debatt om kvinner, fred og sikkerhet. Møtet skal ledes av utenriksminister Anniken Huitfeldt.
  • 19. januar: Åpen debatt om Israel og Palestina-konflikten ledet av Huitfeldt.
  • 25. januar: Statsminister Jonas Gahr Støre leder møtet der det blir åpen debatt om urban krigføring og beskyttelse av sivile.
  • 26. januar: Orientering og konsultasjoner om FNs oppdrag i Afghanistan. Møtet ledes av Støre.

På agendaen står også orienteringer og diskusjoner om flere av verdens mest konflikt pregede land i både Midtøsten og Afrika, som blant annet Syria, Mali, Libya og Afghanistan. Hele det foreløpige programmet er å finne på Regjeringens nettsider.

Powered by Labrador CMS