Nyheter

NYBYGG: Fra høsten av skal denne gressplenen bli til en hangar.

Forsvarsbygg om nytt skolesenter:
 – Tidsfristen er stram

VÆRNES (Forsvarets forum): Forsvarsbygg har fått 940 millioner kroner for å bli ferdig med flyttingen av Luftforsvarets skolesenter fra Kjevik til Værnes. Å rekke tidsfristen om to år tror de kan bli utfordrende.

Publisert Sist oppdatert

Kortversjon:

  • Forsvarsbygg planlegger å bruke 940 millioner kroner på undervisningshangar, kontor- og undervisningslokaler, samt tre kaserner for 160 personer.
  • Flyttingen av Luftforsvarets skolesenter fra Kjevik til Værnes ble vedtatt i 2016, og skal være fullført innen 2026.
  • Forsvarsbygg vil ifølge Børge André Hafsmo ha tegningene til de nye byggene klare i august.
  • Sjef for Luftforsvarets skolesenter Værnes, Christian Øverli, sier det er avgjørende at de ansatte på Kjevik er med på å planlegge de nye bygningene.

Oppsummeringen er generert av kunstig intelligens, men gjennomlest av en journalist.

Undervisningshangar, kontor- og undervisningslokaler og tre kaserner med plass til 160 personer.

Det er hva Forsvarsbygg vil bruke 940 millioner kroner på for å fullføre etableringen av Luftforsvarets skolesenter på Værnes. 

Det eneste som mangler er Luftforsvarets tekniske skole.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Men fortsatt er ingen av de nevnte byggene påbegynt, så gressplenen med traktordekk på forblir grønn en liten stund til. Det er fordi Forsvaret ikke fikk disse pengene før i juni.

Seniorrådgiver i Forsvarsbygg Åsmund Sjursen sier de er i ferd med å ferdigstille konkurransegrunnlaget og at denne legges ut i august.

Flyttingen av Luftforsvarets skolesenter fra Kjevik til Værnes ble vedtatt 2016. I løpet av 2026 skal det være gjort.

– Det er gjeldende plan, og tidsfristen er stram, sier han.

Større hangar

I forslaget fra Forsvarsdepartementet som ble vedtatt i 2016 skulle prislappen for flyttingen være 270 millioner kroner. 

Med 670 millioner kroner mer enn det, sier Sjursen i Forsvarsbygg at bygningsplanene har endret seg.

– Undervisningshangarene er mer enn doblet i størrelse, og kontor-og undervisningslokalene er økt med cirka 40 prosent, sier han.

Forlegningsbyggene som kommer skal også bøte på Forsvarets regninger til hotell.

Forsvarets forum skrev i desember i fjor om hvordan elevene på Luftforsvarets spesialistskole (LSS) måtte bo på hotell.

LSS flyttet fra Kjevik til Værnes 1. januar 2024.

Vet mer til høsten

Børge André Hafsmo, prosjektoffiser for Luftforsvarets skolesenter Værnes, sier målet er at det skal bli plass til dem som skal gå kurs og skole.

Han sier de har god dialog med den tekniske skolen om de nye byggene og at de er med på å forme de byggene de selv skal bruke.

– Så langt så ser det ut til at vi kan innfri langt på vei det de ønsker. Nå skal jo Forsvarsbygg tegne bygget etter den nye summen, så får vi jo se til høsten om det svarer til forventningene til skolen. Det vet vi ikke før da, sier prosjektoffiseren.

TRE FORLEGNINGER: På den andre siden av veien for undervisningshangaren skal tre kaserner med plass til 160 personer bygges.

Tegningene for de nye byggene vil ifølge prosjektoffiseren komme i løpet av august.

Hafsmo har troen på at det vil bli bra.

– Man har alltid tro på at når man gjør en jobb, at det skal bli bra. Men nå er jo vår jobb å legge til rette og fasilitere, så skal det jo fylles med mennesker, sier han.

Prosjektoffiseren legger til at selve prosjektet ikke har noe med selve ansettelsene å gjøre.

Portrett av sjef for Luftforsvarets skolesenter Værnes (LSV), oberst Christian Øverli.
940 MILLIONER: Christian Øverli er fornøyd med pengene de har fått.

– Må gjøre det vi kan

Sjef for skolesenteret på Værnes, Christian Øverli, sier han er svært positiv til at de har fått mer penger å rutte med.

Han mener nøkkelen til suksess handler om å involvere de ansatte ved den tekniske skolen på Kjevik når det gjelder de nye bygningene.

– Det er avgjørende for at vi skal få så gode undervisningslokaler som mulig innenfor den økonomiske rammen, sier han.

Det at Værnes også skal få plass til flere med de nye kasernene tror han vil bidra til å gjøre Værnes til et bedre sted for de ansatte ved den tekniske skolen som kommer etter hvert.

– De ansatte på Kjevik er svært dedikert til arbeidet sitt, og vi må gjøre det vi kan for at de skal kunne trives her, sier skolesjefen.

Powered by Labrador CMS