Nyheter

FLUKT: Ukrainske flyktninger ankommer grenseovergangen i Medyka, Polen fredag 11. marsj 2022.
FLUKT: Ukrainske flyktninger ankommer grenseovergangen i Medyka, Polen fredag 11. marsj 2022.

Ukraina: Barn på flukt skilles fra sine foresatte

Ukrainske myndigheter mener at ukrainske barn i utlandet omplasseres vekk fra sine omsorgspersoner. Det er ikke klart om det gjelder i Norge.

Publisert

I et notat den ukrainske ambassaden i Norge har sendt til Utenriksdepartementet står det at ukrainske verger i mange tilfeller i utlandet er blitt byttet ut og at lokale myndigheter har utnevnt andre som verger for ukrainske barn, skriver Aftenposten.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: [email protected] eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

«Det har ført til at barn er skilt fra sine fosterfamilier og er permanent plassert hos utenlandske familier. I noen tilfeller blir ikke de ukrainske omsorgspersonene involvert i beslutninger som gjelder barna.»

Les også: VM-gull i skyting

Omplasseringen er skjedd selv om barna selv ønsker å gjenforenes med sine familier og slektninger, skriver de ukrainske myndighetene.

Det spesifiseres ikke om dette har forekommet i Norge eller i andre land som har tatt imot flyktninger.

I alt har det kommet 7.779 ukrainske barn til Norge under krigen, hvorav 390 har kommet uten verger eller omsorgspersoner.

– Vi har ikke fått informasjon som tyder på at ukrainske barn, som er kommet til Norge som følge av krigen, er skilt fra verger eller andre omsorgspersoner oppnevnt av ukrainske myndigheter, sier kommunikasjonsrådgiver Thea Finstad i Barne- og familiedepartementet.

Les også: Europas største trussel

Hun sier at det likevel ikke kan utelukkes at barn er midlertidig atskilt fra verger eller foresatte fram til det er bekreftet av ukrainske myndigheter at disse faktisk er barnas verger.

Powered by Labrador CMS