Nyheter

FREMTIDEN: De to første elektriske flyene skal ankomme flybase Edwards i California tidlig i 2024.

Amerikanske flybaser får flyvende el-taxier

Edwards flybase i California blir den første amerikanske militærbasen som får elektriske fly som kan ta av og lande vertikalt.

Publisert

To av flyene som ifølge Stars and Stripes ofte omtales som elektroniske flytaxier, forventes å ankomme flybasen tidlig neste år. Deretter vil de resterende syv komme i månedene etter, kunngjorde produsenten Joby Aviation på tirsdag.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Det amerikanske luftforsvaret har de siste årene støttet arbeidet med utviklingen av elektriske luftfartøy, som de beskriver som miljøvennlig, stille og billigere å vedlikeholde enn de som benytter drivstoff.

Les også: Slutt på «kuk »og «sjømannsbrud» i Panserbataljonen

Joby Aviation sitt fly er drevet av seks elektriske motorer, kan frakte med seg en en pilot og fire passasjerer, og skal ha en rekkevidde på rundt 240 kilometer.

Den amerikanske hæren, marinen og marinekorpset skal også være i gang med å se på bruksområder for teknologien. Produsenter av elektroniske fly ser for seg et bredt spenn av militære bruksområder. Blant annet rekognosering, transport, logistikk og medisinsk evakuering.

Les også: Juridisk tvist over Leopard 2 stridsvogn

Tirsdagens nyhet kom bare dager etter at fire piloter ble de første i luftforsvaret som har gjennomført en «overgang» med elektriske fly. Det vil si at propellene går fra å bevege seg vertikalt, til å tiltes fremover, slik at flyet kan bevege seg horisontalt.

Når de elektriske flyene er på plass på Edwards flybase, skal pilotene forsøke å fly dem både fjernstyrt og manuelt innenfra flyet, ifølge talsperson for Joby Aviations, Megan Lamb.

BREDT SPEKTER: Produsentene av elektriske fly skal se et bredt bruksområde for elektriske fly, både innenfor militæret og det kommersielle.
Powered by Labrador CMS